Bu çorba; farklı yörelerde tutmaç aşı, bacaklı çorba, erişteli yoğurt çorbası gibi isimlerle bilinir. Özellikle Erzurum, Bingöl ve Kastamonu civarında sıklıkla yapılan bu çorba hem doyurucu hem de besin değeri oldukça yüksek. Nohutu ve yeşil mercimeği haşlayıp porsiyonlayıp buzluğa koyarsanız kısa sürede pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Özellikle içinde bulunduğumuz şu soğuk günlerde bol bol yapıp için...
Tutmaç çorbası için gerekli malzemeleri sıralayalım:
➞ 1.5 litre su
➞ 1 su bardağı haşlanmış nohut
➞ 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
➞ 1 su bardağı erişte
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
➞ Yarım kg yoğurt
➞ 1 yemek kaşığı un
➞ 1 adet yumurta sarısı
Üzeri için;
➞ 1 yemek kaşığı tereyağı
➞ 1 yemek kaşığı nane
Tutmaç çorbası tarifinin yapılışına geçelim:
✔️ Tencereye 1.5 litre kadar su koyup yüksek ateşte kaynamaya bırakın. . İçerisine haşlanmış nohutu, haşlanmış mercimeği, erişteyi ve 2 yemek kaşığı da zeytinyağnı ilave edip orta ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
✔️ Diğer taraftan başka bir kapta yoğurdu, unu ve yumurta sarısını güzelce çırpın. Süzme yoğurt kullanacaksanız hafif sulandırıp pürüzsüz kıvam almasını sağlayın.
✔️ Çorbanın suyundan sosa biraz ekleyerek ılıklaştırın ve yavaş yavaş karıştırarak çorbaya yoğurtlu karışımı ilave edin.
✔️ Orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.
✔️ Küçük bir tavada tereyağını eritip naneyi hafif kavurun. Sosu çorbaya dökün ve ocağın altını kapatın.
✔️ Sıcak sıcak servis edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Seval Mutfakta / Derleme: Sağlıkhaberciniz