İşte lezzet ötesi menümüz:
- Tencerede Kuru Fasülye
- Şehriyeli Pirinç Pilavı
- Adana Usulü Soğan Salatası
- Vezir Parmağı Tatlısı
Ana yemekle başlayalım...
ETLİ KURU FASÜLYE
Gerekli Malzemeler;
- 1,5 su bardağı kuru fasulye
- 3-4 adet kuzu pirzola
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı tuz
Tarif: Fasulyelerinizi tencereye alarak fasülyelerin üzerini gececek kadar su ilave edin ve ocağa alın. Fasulyelerinizi yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1,5 saat suyunu çekinceye kadar haşlayın.Eğer su azalmış, fakat fasulyeleriniz hala diri ise su ilave ederek kontrollü bir şekilde haşlamaya devam edin.
Düdüklüye zeytinyağı ve tereyağını alarak eritin. Üzerine biber ve domates salçasını ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Minik minik doğradığınız soğanlarınızı da ilave ederek 1-2 kez çevirin ve pirzolalarınızı ekleyin. Etlerinizin her iki yüzünü de yaklaşık 10 dakika mühürleyin. Son olarak etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su koyarak düdüklünüzün kapağını kapatın. Yaklaşık 15 dakika etler yumuşayacağı kadar pişirin.Pişen etinizin üzerine haşlanan fasulyeleri ekleyin. 2 su bardağı sıcak su koyarak özleşene kadar kısık ateşte pişirin.(Yaklaşık 50 dakika)
Şehriyeli Pirinç Pilavı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı arpa şehriye
- 3 su bardağı sıcak su (Yarım su bardağını et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur)
- Tuz
Tarif: Pirinçler üzerine ılık su ve tuz koyup 30 dakika bekletin. Daha sonra bol suda güzelce yıkayıp süzün. Pilav tenceresine sıvı yağı alın. Şehriyeyi de ekleyip kahverengiye dönene kadar kavurun. (Yanmasın) Daha sonra pirinci ilave edip 2 dakika daha kavurun. Tuzunu suyunu da ekleyip göz göz olup kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Pirinçler caya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin. Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz.
ADANA SOĞAN SALATASI
Gerekli Malzemeler;
- 4 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy domates
- Bir tutam maydanoz
- 2 yemek kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
- Çeyrek limon suyu
- Tuz
Tarif: Soğanları önce ikiye bölüp daha sonra halka halka yani piyaz şeklinde doğrayın. Süzgece koyup üzerine 1 çay kaşığı tuz ekledikten sonra elinizle ovun. En son yıkadıktan sonra 5 dakika iyice suyunun süzmesi için bekleyin. Süzdüğünüz soğanları bir karıştırma kabına alın. İnce ince doğradığınız maydanozları, kabuğunu soyduğunuz ve küp küp doğradığınız domatesleri, limon suyunu, baharatları ve tuzunu da ekleyip harmanlayın.
VEZİR PARMAĞI TATLISI
Gerekli Malzemeler;
- 100 gram tuzsuz tereyağı
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağı
- Yarım su bardağı yoğurt
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
- 1 su bardağı irmik
Şerbeti için,
- 2 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Tarif: Öncelikle şerbetini hazırlayın. Küçük bir tencereye şekeri ve suyu koyup kaynamaya bırakın. 15 dakika sonra limon suyunu ekleyip 2 dakika sonra ocağın altını kapatın ve soğuması için bi kenara alın. Hamuru yoğurmak için.yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, sıvı yağı, yumurtayı ve yoğurdu koyup güzelce karıştırın. Ardından unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şeklini verin ve irmiğe bulayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 deredece ortalama 30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan 5 dk sonra buz gibi soğuk şerbetini dökün. Ara ara şerbetini üzerlerine gezdirerek iyice çekmesini sağlayın. Üzerine antep fıstığı dökerek servis edebilirsiniz.