Zeytinyağlı Patlıcan Bastı, soğuk yenilen tam bir zeytinyağlı yaz yemeği. Antalya civarında patlıcan civesi de deniyor.
Kısık ateşte piştiği için pişme süresi uzun ama 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlandığı için çok pratik.
Diyet yaptığım şu günlerde benim her hafta yaptığım favori sebze yemeğim diyebilirim.
ZEYTİNYAĞLI PATLICAN BASTI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 kg patlıcan
- 1 kg domates
- 100 gr sivribiber
- 2 adet büyük kuru soğan
- 5-6 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı su
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı toz şeker
- Yarım limonun suyu
ZEYTİNYAĞLI PATLICAN BASTI NASIL YAPILIR?
✔️ Patlıcanların uç kısımlarını alıp pijamalı soyun. Parmak boyutunda iri iri doğrayın.
✔️ Soyduğunuz patlıcanı 2 tatlı kaşığı tuz koyduğunuz su dolu kaba koyup bekletin.
✔️ Domatesin kabuklarını soyup piyaz şeklinde doğrayın.
✔️ Biberleride patlıcanlarla aynı boyutta olacak şekilde irİ iri doğrayın.
✔️ Soğanları da piyazlık doğrayın.
✔️ Sarımsakları bıcakla ezip iri doğrayın.
✔️ Tencereye sızma zeytinyağını dökün.Sırayla yerleştirmeye başlayacağız. Soğanların, sarımsakların, domatesin yarısını kat kat yerleştirin.
✔️ Patlıcanları yıkayıp süzüp üzerine koyup bastırın.
✔️ Kalan malzemeleri de sırayla dizin. En üste domatesi koyun.
✔️ Domatesin üzerine tuzu, karabiberi, pul biberi , toz şekeri, limon suyunu, yarım çay bardağı sızma zeytinyağını ve yarım çay bardağı soğuk suyu koyup tencerenin kapağını kapatın.
✔️ Yüksek ateşte yemek kaynadıktan sonra ocağı altını mum gibi kısık ateşe alıp 1 saate yakın pişirin.
✔️ Pişen yemeği ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın