Ben de 3-4 yıl öncesine kadar "içli köfte yapamam" diyenlerdendim. Bir iki yapa yapa kusursuz içli köfte yapmayı öğrendim. Siz de sakın yılmayın. Tarif zaten tam tutuyor. Şekil vermesinde zorlanabilirsiniz. Onda da bir kalın olur iki kalın olur illa yaptıkça en güzel halini yakalarsınız.
Pes etmek yok. Zaten bu tariftten am 15 adet içli köfte çıkıyor. Sizi hiç yormaz. O an yapıp kızartıp yersiniz.
Lafı uzatmadan tam kıvamında enfes lezzetin tarifini verelim. Bir yerlere kaydedin ya da hemen yapın:)
İÇLİ KÖFTE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Dış kısmı için;
- 2 su bardağı çiğ köftelik ince bulgur
- 200 gr az yağlı kıyma
- 1 adet büyük soğan
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemekm kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı irmik
- 2 yumurta
- 1 su bardağı kaynar su
- 1 çay bardağı un
İç harcı için;
- 300 gr az yağlı kııyma
- 2 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı ceviz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
İÇLİ KÖFTE TARİFİNİN YAPILIŞI
✔️Öncelikle içli köftenin iç harcını hazırlayın. Bunun için tavaya ince ince doğradığınız soğanları koyun Ben rondodan geçiriyorum:)) pratik oluyor. Yağı da ilave edip güzelce soteleyin. Ardından kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu çekip kavrulunca salçayı ekleyin. Salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Baharatlarını ve tuzunu ayarlayın. Soğuyunca iri doğranmış cevizi de ekleyip iç harcını kenara koyun.
✔️ Dış kısmının yapılışına geçelim. 1 su bardağı kaynar su ile düğüyü ıslatın. Ağzını kapatıp dinlendirin. Bu arada soğanı rendeleyin ve şişen bulgurun içine ekleyin. Diğer malzemeleri de sırayla ekleyip güzelce yoğurun.
✔️ Şekil vermeye başlayalım. Yoğurmuş olduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Başparmağınızla oyarak içi boş kase görünümü verin. Dikkat edin çok yaymayın. Bu arada elinizi sık sık çok az ıslatın. Oyduğunuz kısma 2 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyup ağzını kapatıp limin gibi sivri şekil verin.
✔️ Tüm hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
✔️ Yiyeceğiniz zaman tencereye bol sıvı yağ koyun. Yağ iyice ısınınca içli köfteleri arkalı önlü kızartın. Eğer kızartmak istemezseniz haşlaması da gayet güzel oluyor. Kaynayan suda 15-20 dakika haşlamak yeterl oluyor bu da aklınızda olsun.