Pancar yaprağının kavurması, sarması yapıldığı gibi salatalarda da çiğ olarak tüketiliyor. Bugün sizlere pancar yaprağından soğuk bir çorba tarifi paylaşacağız.
Tarifimize geçmeden önce pancar yaprağını yakından tanıyalım.
- Pancar yaprakları magnezyum, B6, bakır, manganez, fosfor, çinkove protein bakımından zengin olup tam bir antioksidan sebzedir.
- Kalp-damar sağlığını korur.
- A vitamini zengini
- Alzheimer hastalarına özellikle tavsiye ediliyor.
- Zengin kalsiyum içeriyor.
- Ispanaktan fazla demir içeriyor.
- Lif bakımında da zengin
- Sindirim dostu
- Kanın pıhtılaşmasını önlüyor
- Tam bir mide dostu
- Bağışıklığı güçlendiriyor.
Pazı yaprağını da yakından tanıyalım.
- A, C, K ve E vitaminleri içeriyor.
- Magnezyum ve kalsiyum zengini
- Folik asit içerdiği için özellikle hamilelerin tüketmesi öneriliyor.
- Kemikleri güçlendiren harika bir sebze
- Şeker hastalığına özellikle tavsiye ediliyor
- Kanserden koruyu özelliği var.
- Göz sağlığı için çok faydalı
- Saçları güçlendiriyor
- İdrar söktürücü
- Kansızlığa iyi geliyor
- İdrar yolu iltihabı için bulunmaz nimet
SOĞUK PANCAR AŞI ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 300 gr kırmızı pancar yaprağı
- 300 gr pazı yaprağı
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
- 6 bardak sıcak su
- 1 diş sarımsak
- 300 gr yoğurt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- yarım çay bardağından biraz az sıvıyağ
SOĞUK PANCAR AŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?
✔️ Kırmızı pancarın ve pazının yapraklarını yıkayıp ince ince doğrayın.
✔️ Doğradığınız pancarları büyük bir tencereye alın.
✔️ 6 su bardağı kadar sıcak suyu üzerinden döküp alt üst edin
✔️ Ocağın altını açıp kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika kaynatın.
✔️ Pancarın üzerine bulguru ekleyin. Tencerenin kapağı yine kapalı bir şekilde bulgur pişene kadar yaklaşık 15 dakika kaynatın.
✔️ Ayrı bir tavada sıvı yağı ve tereyağını eritin. Yemeklik incecik doğradığınız soğanı ilave edip soğanı güzelce kavurun.
✔️ Soğan iyice pişip renk değiştirince ocağın altını kapatıp pişen yemeğin içerisine ekleyin.
✔️ Tuzunu ekleyip karıştırın.
✔️ 1.5 saate yakın soğutun. El yakmayacak sıcaklığa gelmeli.
✔️ Yoğurdu geniş bir kaseye alıp rendelenmiş sarımsak ve tuz ilave edin. Pürüzsüz bir kıvam almalı.
✔️ Yoğurdu yemeğe ekleyin. Soğuk çorbanız servise hazır.
Sivas yöresinde yufka ekmeğine bana bana yerler.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın