Şekerli Börek, Antep Mutfağının en sevilen lezzetlerindendir.
Antep fıstığı, peynir ve şekerle yapılan iç harcı oldukça şaşırtıcı. Antep peyniri bulamazsanız mozeralla ya da tuzsuz yağlı peynir kullanabilirsiniz.
Eriyen peynirin akmaması ve pidenizin iç harcının dökülmemesi için yanlardan çok iyi kapatmanız gerekiyor. Normalde taş fırında pişiriliyor. İmkanınız varsa tadı ikiye katlayacaktır.
Hazırsanız tarifimize geçelim
ŞEKERLİ BÖREK TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Hamuru için;
- 4.5 su bardağı un
- 1.5 su bardağı su
- 1 paket yaş maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı silme tuz
İç harcı için;
- 750 gr gaziantep peyniri (mozeralla da olur)
- 1 su bardağı toz fıstık
- 2 su bardağı şeker
- 1.5 yemek kaşığı tereyağı
- 3 adet yumurta
ŞEKERLİ BÖREK NASIL YAPILIR?
✔️ Öncelikle hamuru yoğuralım. Bir kasede mayayı, ılık su ve şekerle 10 dakika bekletin. Tezgaha unu koyup ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına mayalı karışımı ekleyin. Tuzu da kenarlara serpip kenarlardan unu içeri doğru alarak hamuru toparlayın. Hamur kısa sürede kıvam alacaktır. Pürüzsüz bir kıvam alması için 10 dakika yoğurun. Hamur ne çok sert ne çok katı olacak. Kapalı bir kaba koyup 30 dakika mayalandırın.
✔️ İç harcını hazırlayalım. Bunun için peyniri rendeleyin. Şekeri , Antep fıstığını, tereyağını ve yumurtayı ekleyip iyice karıştırın.
✔️ Mayalanan hamuru 12 bezeye ayırın. Üzerlerine un serpip nemli bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
✔️ Unladığınız tezgahta bezeleri tek tek açın. İnce uzun elips şeklinde açın ki kenarlardan katlayıp pide şekli verebilesiniz.
✔️ Fırını 200 derece ısıtın.
✔️ Açtığınız hamurun orta kısmına hazırladığını harçtan koyup kenarlardan katlayıp pide şekline getirin.
✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirip altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirin.
✔️ Fırından çıkınca kenarlarını tereyağı ile hafif yağlayın.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın