Mantar çorbasını sevmeyen yoktur. Hele sütlü ya da kremalıysa sıcacık mantar çorbasına kimse hayır diyemez. Buyrun damak tadınıza uygun çeşit çeşit mantar çorbaları...
USTADAN AL TARİFİNİN MEŞHUR MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Gerekli malzemeler: Yarım kg mantar, 1 orta boy kuru soğan, 2 adet domates, 1 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı un, yaklaşık 1 litre su, 1 su bardağı süt, tuz, karabiber, dereotu
Yapılışı: Mantarları halka halka doğrayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup çekirdeklik kısmını çıkarıp etli kısmını minik minik doğrayın. Dereotunu ince ince doğrayın. Tencereye tereyağını ekleyin.Hafif eriyince sıvı yağı ilave edin. Unu ekleyip güzelce kavurun. 4 su bardağı kadar soğuk su ve 1 su bardağı soğuk sütü ekleyip kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Başka bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve soğanları alıp soteleyin. Soğanlar rengini değiştirince mantarları ilave edin. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar güzelce kavurun. Daha sonra domatesleri ekleyin ve ocağın altını kapatın. Kaynayan çorbanın kıvamını kontrol edin gerekirse sıcak su ekleyin. Sotelediğiniz mantarları sütlü karışıma ekleyin. Tekrar kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca tuzu, karabiberi, dereotunu ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. 5 dakika dinlendirip servis edebilirsiniz.
ARDA'NIN MUTFAĞI'NDAN TAVUK SULU KREMALI MANTAR ÇORBASI
Gerekli malzemeler: 2 yemek kaşığı tereyağı 400 gr ince doğranmış mantar, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı un, 4 su bardağı tavuk suyu, 2 su bardağı su, tuz, karabiber, 200 ml krema, ince kıyılmış dereotu
Yapılışı: Tencereye tereyağını ve ince doğranmış mantarı ekleyip güzelce soteleyin.Mantar hafif renk değiştirince rendelenmiş sarımsağı ekleyip 3-4 dakika kavurun. Ardından unu ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavurun. Karabiberi,tuzu, tavuk suyunu ve suyu ilave edip yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Oağın altını kısıp yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Yavaş yavaş kremayı ekleyip 2 dakika daha kaynattıktan sonra dereotunu ekleyip servis edebilirsiniz.
AHMET ŞEF'İN MUTFAĞINDAN LOKANTA USULÜ MANTAR ÇORBASI
Gerekli malzemeler: 200 gr mantar, 2 yemek kaşığı tepeleme un, 1 fincan sıvı yağ, 1 su bardağına yakın süt, 4 su bardağı su, tuz
Yapılışı: Mantarları minik minik doğrayıp tencereye alın. Üzerine yarım limonu sıkın, çok az tuz ekleyip ocağın koyun. Ara ara karıştırarak mantarı kendi suyunda pişirin. Tamamen suyu çekince ocağın altını kapatın.Başka bir tencere unu koyun. Hiç bir şey eklemeden karıştırarak ortalama 2 dakika hafif kavurun. Ocağın altını kısıp yağı ilave edin. Tel çırpıcı ile sürekli karıştırın. Yavaş yavaş sütü ve suyu ekleyin. Ardından pişen mantarları de ekleyip karıştırarak kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca ocağın altını açıp
tuzunu ayarlayın. Kıvam alınca ocağın altını kapatıp servis edebilirsiniz. Dilerseniz tereyağında çok az toz biber kavurup dökebilirsiniz.
SAHRAP SOYSAL'DAN SÜTLÜ MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Gerekli malzemeler: 400 gr taze kültür mantarı, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 adet orta boy kuru soğan, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, 3-4 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, 1 litre içme suyu, 1 su bardağı süt, 1 adet yumurtanın sarısı,1 tatlı kaşığı limon suyu, dereotu
Yapılışı: Tencereye sıvı yağı, tereyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı, sarımsağı 2-3 dakika çevirin. Mantarları ekleyip yüksek ısıda mantarları 5 dakika kadar kavurun. Ocağın altını kısıp unu ilave edip bir taraftan sürekli karıştırarak unun kokusu çıkana kadar kavurun. Azar azar suyu ilave edin. Tuzu ve karabiberi ekleyin. Ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın. Üzerinde köpük varsa alın. Bir kasede sütü, yumurta sarısını ve limon suyunu çırpıp kaynayan çorbaya ekleyin. Bir taşım kaynatıp servis edebilirsiniz. Üzerine çok az karabiber ve dereotu çok yakışır.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın