Külçe Böreği, Hatay Mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Şumsa olarak da adlandırılan rezene böreğe çok hoş bir aroma verir. İster kahvaltı da ister çay saatlerinde tüketin.
Tadına doyamayacağınız bu lezzetin hemen tarifine geçelim damakları şenlendirelim.
KÜLÇE BÖREĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 su bardağı ılık süt
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağından 2 parmak eksik zeytin yağı
- 2 yemek kaşığı toz maya
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı rezene (şumra)
- 1 yemek kaşığı çörekotu
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
- 1 çay kaşıgı mahlep
- 1 çay kaşıgı muskat
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 10 su bardağı un
Hamuru açarken;
- Yarım su bardağı zeytin yağı
- Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
İçine dökmek için;
- 1 yemek kaşığı çörekotu
- 1 yemek kaşığı rezene
- 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
Üzeri için;
- Tereyağı ve zeytinyağı
- Kavrulmuş susam
KÜLÇE BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
✔️ Rezeneyi tavada kavurun. Hafif iri olacak şekilde robotta çekin.
✔️ Karıştırma kabına suyu, sütü, zeytinyağını, kuru mayayı, toz şekeri, rezeneyi, çörekotunu, kavrulmuş susamı, normal susamı, mahlepi, muskat rendesini ekleyip karıştırın.
✔️ Unu ve tuzu ilave edip güzelce yoğurun.
✔️ Hamurun kapağını kapatıp 1 saat mayalandırın.
✔️ Küçük bir tavada zeytinyağı ve tereyağını eritin. Hep bu yağı kullanacağız.
✔️ Hamur mayalanınca elinizi yağlayıp hamurun havasını alın.
✔️ Hamurdan cevizden büyük bezeler yapın.Ortalama 25 adet beze çıkıyor.
✔️ Kavrulmuş susamı, rezeneyi ve susamı bir kapta karıştırın.
✔️ Tezgahı yağlayıp bezeleri incecik elinizi yağlayarak açın.
✔️ Üzerine rezeneli karışımdan serpin.
✔️ Kavrulmuş susam, rezene karışımından serpip elinizle çevirerek büküp içe doğru sarın ve gül şekli verin.
✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
✔️ Üzerini örtüp 15 dakika tepsi mayası için bekletin.
✔️ Kalan yağdan üzerlerine sürüpp kavrulmuş susam serpin.
✔️ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.Çok pişirirseniz kurur.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın