Bugün sizler için dışı hafif çıtır, içi yumuşacık harika bir mayalı poğaça tarifimiz var. Üstelik hem peynirli hem patatesli. Tabiki siz iç harcını kıymalı, sucuklu-kaşarlı, sadece peynirli, sadece patatesli olarak da hazırlayabilirsiniz. Görünümü de lezzeti de iştah kabartan bu lezzet, hemen bayatlamadığı için son zamanlarda çok fazla tercih ediliyor. Umarım deneyince sizler de beğenirsiniz...
Galeta unlu çıtır poğaça için hangi malzemeler gerekli?
➞ 250 gr tereyağı
➞ 1 su bardağı süt
➞ 1 su bardağı sıvıyağı
➞ 1 paket instant maya
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 1 tatlı kaşığı toz şeker
➞ 1 yumurtanın beyazı
➞ Aldığı kadar un (Yaklaşık 800 gr)
Üzeri için;
➞ 7-8 yemek kaşığı galeta unu
➞ 1 adet yumurtanın beyazı
İç harcı için;
➞ 2 adet büyük boy haşlanmış patates
➞ 250 gr tulum peyniri
➞ Tuz
➞ Karabiber
Galeta unlu poğaça nasıl yapılır?
✔️ Yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, sütü, sıvıyağı, instant mayayı, tuzu, şeker ve yumurtanın sarısını alıp homojen bir kıvama gelene kadar yoğurun. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın. Hamurun çok uzun süre mayalanmasına gerek yok bu hamurda aklınızda olsun. İçini hazırladıktan sonra şekillendirmeye başlayabilirsiniz.
✔️ İç harcını hazırlayalım. Patatesi haşlayıp ılıtın. Bir kasede rendelediğini patatesi, loru, tuzu ve karabiberi güzelce harmanlayın. Dilerseniz kaşarlı-sucuklu da yapablirsiniz o da enfes oluyor.
✔️ Bir kasede yumurtanın beyazını çok az çırpın. Başka bir kaseye de galeta ununu koyun.
✔️ Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparıp avuç içince biraz açın. 1 tatlı kaşığı kadar iç harcından koyup kapatın ve top gibi tekrar beze haline getirin. Poğaçayının her tarafını önce yumurta beyazına sonra galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
✔️ Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Funda SEÇKİN