Bugünkü tatlı tarifimiz Arnavut mutfağından. Yapımı oldukça kolay olan bu tatlıda hamur açma derdi de yok. Hamurun hazırlanma şekli biraz farklı ama gözünüz korkmasın.
Biz çok seviyoruz. Emiim siz de baılacaksınız.
Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen gayet hafif. Ben ilk yaptığımda tereddütlüydüm ama sonrasında defalarca yaptım yiyen herkes çok beğendi ve tarifini istedi.
Sözü uzatmayalım tarife geçelim. İşte o lezzet bombası tarif...
TEZPİŞTE TATLISI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 200 gram tereyağı
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2,5 su bardağı süt
- 5 su bardağı un
- 3 adet yumurta
- 1.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Şerbeti İçin;
- 2 su bardağı su
- 2.5 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı limon suyu
TEZPİŞTE TATLISI TARİFİNİN YAPILIŞI
✔️Tereyağını ocağa alın orta ateşte eritin. Üzerine sıvı yağı ekleyin.
✔️ Ardından sütü ilave edip. 1 dakika sonra kabartma tozunu ilave edin.
✔️ Köpük köpük olunca azar azar un ilave ederek topaklanmadan karıştırarak pişirin. Pürüzsüz bir hamur elde etmeniz lazım. 15 dakika karıştırarak pişirdikten sonra ocağın altını kapatıp başka bir kaba alıp soğumaya bırakın.
✔️ Ara ara karıştırarak ılımasını sağlayın.
✔️ Ilıyınca 3 yumurtayı azar azar ilave edip 5-6 dakika iyice yoğurun.
✔️ Yuvarlak borcama hamurun yarısını güzelce yayın. Arasına iri çekilmiş cevizi koyup üzerine de kalan hamuru yayın. Dilerseniz hamun içine yada üzerine de koyabilirsiniz.
✔️ Elinizle bastıra bastıra düzeltin. En son kaşıkla ya da spatula ile dümdüz olmasını sağlayın.
✔️ Baklava dilimi şeklinde kesip önceden ısıtılmış 170 derece 45-50 dakika pişirin.
✔️ Siz o arada şerbetini hazırlamaya başlayın. Bunun için tencereye şekeri ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 1 çay kaşığı kadar limon sıkıp orta ateşte 10 dakika kaynatıp ocağın altını kapatın. Şerbetinizin üzerine vanilyayı da ekleyip güzelce karıştırın.
✔️ Tatlı fırından çıktıktan 5 dakika sonra sıcak şerbeti dökün.
✔️ Şerbeti çekip soğuyunca servis edebilirsiniz.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.