Köri sanıldığının aksine tek başına bir baharat değildir. Pek çok baharatın birleşiminden oluşan ve içeriği standart olmayan bir karışımdır. Sıkı durun vereceğimiz tarifle evde kendi köri baharatınızı kendiniz hazırlayabileceksiniz. Baharat aşığıysanız bu tarife bayılacağınızdan eminiz.
KÖRİ BAHARATININ İÇERİSİNDE NELER VAR?
Köri karışımlarında kullanılan öğütülmüş baharatlar standart değildir esasen. Yaygın olarak kişniş, zerdeçal, kimyon, çemen ve kırmızı biber gibi öğütülmüş baharatlar içerir. Bunun yanısıra asafoetida (Hing baharatı), kimyon, tarçın, karanfil, zencefil, sarımsak, rezene tohumu, hardal tohumu, kakule, hindistan cevizi, beyaz zerdeçal, köri yaprağı ve karabiber de sıkça kullanılır.
Elbette hazır köri baharatı karışımını satın alıp kullanabilirsiniz ancak evde kendi karışımlarınızı yapmak çok daha eğlenceli ve ilginç olacaktır.
KÖRİ BAHARATI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 çorba kaşığı kakule
- 1 çorba kaşığı öğütülmüş kişniş
- 2 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kuru hardal
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı kırmızı biber (bulabiliyorsanız kaşmir tozu kullanın)
- ½ çay kaşığı öğütülmüş zencefil
- ½ çay kaşığı öğütülmüş karabiber
EVDE KÖRİ BAHARATI NASIL HAZIRLANIR?
Kakule, öğütülmüş kişniş, kimyon, kuru hardal, zerdeçal, kırmızı toz, öğütülmüş zencefil ve karabiberi güzelce karıştırıp hava almayan bir kapta saklayın. Hepsi bu kadar!
KÖRİ NE KADAR ZAMAN TAZELİĞİNİ KORUR?
Köriyi hava geçirmez bir kapta, serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederseniz uzun süre tazeliğini korur, ancak az az hazırlayıp 3 ay içinde tüketmeye gayret edin.
İPUCU
Kendi köri karışımlarınızı yapmak için önceden öğütülmüş toz baharatları kullanmaktansa kendiniz öğütüp kullanırsanız daha lezzetli bir baharat elde edersiniz. Bunun için tohumları kuru bir tavada kokulu hale gelene kadar hafifçe kavurup, ardından baharat öğütücüsünde veya havanda ezin ve karışımınıza ekleyin.