Antepli değilim ama yemeklerine bayılıyorum:) Fırsat buldukça her yemeğini deniyorum. Bunlardan biri de yağlı köfte. Yapılışı kısırdan daha zahmetli kabul ama, bulgur suyla şişirilmediği için de daha lezzetli. Bir kere deneseniz 25-30 dakika yoğurmayı kesinlikle göze alırsınız. Yazın sulu domateslerle, kışın da domates konservesiyle hazırlayabilirsiniz. Lafı uzatmayalım her zaman yaptığım tam ölçülü tarife geçelim.
ANTEP USULÜ YAĞLI KÖFTE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım demet maydanoz
- 2-3 dal taze soğan
- 3-4 dal taze sarımsak
- 1 adet kuru soğan
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı silme karabiber
- 2 adet domates (Domates konservesi de olabilir)
- 1 adet limon
- 1.5 yemek kaşığı salça
- 1 kahve fincanı kadar su
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Yanına;
- Turşu, turp, marul, ayran
ANTEP USULÜ YAĞLI KÖFTE NASIL YAPILIR?
- Yoğurma kabına (tercihen çiğ köfte tepsisine) bulguru ekleyin. Kabuklarıyla birlikte ince doğradığınız limonu, yemeklik doğradığınız soğanı, ince doğranmış sarımsağın beyaz kısmını, salçayı ve baharatları da ilave edip 10 dakika kadar yoğurun.
- Limonun kabuklarını çıkarın ve domates rendesini ekleyin. Bulgurlar yumuşayana kadar yoğurmaya devam edin. Bu aşama biraz uğraştıracak ama sonuç 10 numara olacak.Ara ara çok az su ekleyebilirsiniz.
- Nar ekşisini, ince doğranmış taze soğanı, maydanozu, sarımsakları ve zeytinyağını ilave edip yoğurun.
- Zeytinyağını tavada ısıtıp dökün ve son kez karıştırın.
- Çiğ köfte şeklini verip servis tabağına alın. Yanına bol yeşillik, turşu, turp ile afiyetle yiyin
Deneyenlere şifa olsun!