Çoğu kişi yaprak sarmasına bayılır ama ben en çok lahana sarması severim. Annemin lahana sarması çok meşhurdur. Ocakta kaynayan bir yemek varsa "lahana mı" diyen kapağını açar. Annemin o meşhur lahana sarması tarifini sizin için paylaşacağım.
Buyrun tarifimize...
ETLİ LAHANA SARMASI İÇİN MALZEMELER
- 1 orta boy lahana
- 1 orta boy domates
- 250 gr kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı bulgur
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı nane
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım silme kaşığı kimyon
Sosu İçin;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı salça
- 5 su bardağı su
ETLİ LAHANA SARMASININ HAZIRLANIŞI
✔️ Lahanayı yapraklarından ayırın. Kolay ayırmak için kök kısmına derin çizikler atıp çıkarın kolayca ayrılacaktır. Sırasıyla tek tek çekin.
✔️ Derin bir tencereye 1 yemek kaşığı tuzu ekleyin ve lahananın yapraklarını haşlayın.Haşlanan yaprakları bir süzgece alıp soğumaya bırakın.
✔️ Başka bir derin kapta ince ince kıyılmış soğanları, kıymayı, pirinci, bulguru, salçayı ve baharatları koyarak iyice harmanlayın.
✔️ Soğuyan lahanaları tahtaya koyup damarlarından ayırın.Bu sert kısımları tencerenin en altına koyun ki dibi tutmasın.
✔️ Lahana yapraklarının uç kızmına hazırladığınız harçtan koyup sık sıkı kalem gibi sarın.
✔️ Tüm yaprakları aynı şekilde sarın.
✔️ Lahana sosu için; tereyağını ve zeytinyagını tavaya alın ve eritin. Üzerine salçayı ilave ederek kokusu çıkana kadar iyice kavurun. 5 su bardağı sıcak suyu da ekleyerek kaynamaya bırakın. Lahanaları ocağa alın ve sosu üzerine dökün.
✔️ Sarmaların üzerine uygun bir düz bir tabak yerleştirin. Varsa sarma taşınız koyabilirsiniz.
✔️ Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pişmeye bırakın. Ara ara suyunu kontrol edin. Ortalama 1.5 saatte tam kıvamında pişiyor. Afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.