KÖFTELİ YOĞURT ÇORBASI İÇİN MALZEMELER
Haşlamak için;
- 1 su bardağı aşurelik buğday (yarma)
- 11 su bardağı su
Terbiyesi için;
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
Köfteleri için;
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı silme karabiber
- 1 orta boy soğan
- 150 gr köftelik kıyma
Üzeri için;
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- 1 orta boy soğan
KÖFTELİ YOĞURT ÇORBASININ HAZIRLANIŞI
- Yarmayı düdüklü tencereye koyun, üzerine verilen ölçüde suyu da ekledikten sonra düdüklünün kapağını kapatın. Düdüklüden ses çıkmaya başladıktan sonra 40 dakika pişirin.
- Bu arada köfte malzemelerini bir kaba alıp güzelce yoğurun. (Rendelediğiniz soğanlar çok sulandıysa suyunu elinizle sıkın ve suyunu köfteye koymayın. Yoksa yuvarlayamazsınız)
- Düz bir tabağa 1 yemek kaşığı un dökerek, minik minik yaptığınız köfteleri koyun ve yapışmaması için ara ara sallayın. Dökmeden önce varsa ununu eleyin.
- Başka bi kapta terbiyesini hazırlamak için yoğurdu akışkan kıvama gelene kadar çırpın.
- Yoğurt ve yumurtayı da ekleyip çırpın. (Cacık ile ayran arası yoğun bi kıvamda olmalı)
- Yarmalar piştikten sonra köfteleri yarmanın suyuna atın. 15 dakika kaynatın.
- Yarmanın suyundan yoğurda 1-2 kepçe alıp ılımasını sağlayın.
- Kepçeyle bi taraftan sürekli karıştırarak yoğurttan az az ilave edin. (Karıştırmayı bırakırsanız çorbanız kesilir)
- Suyunu kontrol edin, gerekiyorsa sıcak su ekleyin.
- 15 dakika sonra ocağın altını kapatın.
- Çorba kaynarken küçük bir tavada zeytinyağını ve tereyağını eritip, çok ince doğradığınız soğanları iyce kavurun, hiç diri olmaması gerekiyor.
- Pişen çorbaya soğanları ilave edin.
- 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşğı nane ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatıp 5-10 dakika dinlendirin.
- Sıcak servis edin
- Afiyet olsun.
Püf Noktası
- Yarmayı bir gece önceden soğuk suda ıslatıp bekletirseniz pişme süresini kısaltırsınız.
- Çorba piştikten sonra üstünün kaymaklanmaması için ara ara karıştırın.