Yunanistanda yaygın olarak tüketilen Dakos, İzmir ve çevre illerde de sıklıkla yapılıyorDakos orjinalinde, nohut unu ya da arpa unu ile yapılan sert bir ekmekten yapılıyor. Yunanistan'da her markette satılıyor. Ama peksimet yada evdeki bayat ekmekle bu tarifi yapabilirsiniz. Normal tost ekmeğini fırınlayıp kurutarak yapıyorum genelde ben.Sağlıklı ve lezzetli olan Dakos mezesinin yapımı da oldukça kolay.
Tarif Gerçek Girit Yemekleri yapan Ömer Beydeş'e ait. Yine harika bir tarifti ellerine sağlık diyorum.
Hiç vakit kaybetmeden tarifimize geçelim.
GİRİT MUTFAĞINDAN DAKOS MEZESİ İÇİN NELER GEREKLİ?
- 5 adet peksimet
- 100 gram taze tuzsuz yağlı lor
- 100 gram yağlı beyaz peynir
- 2 adet iri olgun domates
- 1/2 demet dereotu
- 1 diş sarımsak
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- Karabiber
- Kekik
GİRİT MUTFAĞINDAN DAKOS MEZESİ NASIL YAPILIR?
✔️ Domatesleri rendeleyin ve ince bir süzgece koyun. Posasını ayrı suyunu ayrı kullanacağız.
✔️ Peksimetleri domates suyuna tamamen batırıp hiç bekletmeden servis tabağına alın.
✔️ Fırça yardımıyla peksimetlerin üzerine zeytinyağı sürün.
✔️ Dereotlarını ve sarımsağı incecik kıyın.
✔️ Domates rendesine (posasına yani) derotunu ve sarımsağı koyup karıştırın. İçerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin.
✔️ Peksimetlere domatesli karışımdan 2 yemek kaşığı kadar koyun.
✔️ Üzerine kekik ve karabiber serpin.
✔️ Bir kasede peynirleri ezin. Peynirlere 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve keki ve karabiber ekleyip karıştırın. Peynirleri de peksimetleriin üzerine yerleştirin.
✔️ Her birine bir adet zeytin koyup servis edebilirsiniz.
Deneyenlere Şimdiden Afiyet olsun
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.