Klasik dolmalardan sıkılanlara Afyonlu komşumdan öğrendiğim harika bir tarif vereceğim. Siz de yapınca bana hak vereceksiniz. İlibada, Afyon Kütahya civarında evelik, efelek diye de bilinen bir ottur. Eğer bulamazsanız pazı ile de aynı tarifi yapabilirsiniz. Üzerindeki yoğurt ve salçalı sosla efsane oluyor.
ILIBADA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1.5 kg ılıbada
- 1 su bardağı düğü (ince bulgur olarak da bilinir)
- 1 su bardağı göce (ince buğday olarak da bilinir)
- 2 çorba kaşığı un
- 2 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için;
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
Sosu için;
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
İLİBADA DOLMASI NASIL YAPILIR?
✔️ İç harcını hazırlayalım. Sıvı yağı ve yemeklik doğradığınız soğanları tavaya alıp soğanlar pembeleşene kadar soteleyin. Unu ilave edip unun kokusu çıkana kadar kavurun. Göce ve düğüyü karıştırıp soğanlara ilave edin. Tuz, nane ve kırmızı biberi ve az miktarda suyu da ekleyip düğü ve göce kabarana(şişene) kadar pişirin.
✔️ Bu arada labadaları tencerede çok az haşlayın.
✔️ Labadaların içine hazırladığınız harçtan koyup muska şeklinde sarın.
✔️ Dolmaları tencereye dizip üzerine su ilave edin ve pişirin.
✔️ Sosunu hazırlayalım. Sıvı yağın kalanını ocağa alın.. Yağ ısınınca salçayı ilave edin. Salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Naneyi , kırmızı biberi de ekleyin.
✔️ Pişen dolmaların üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Üzerine de hazırladığınız salçalı sostan gezdirin. Bekletmeden sıcak sıcak servis edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın