2 Kere Pişiriliyor 4 Ay Tazeliğini Kaybetmiyor! Evde Beypazarı Kurusu Nasıl Yapılır?

Beypazarı kurusu, Ankara'nın Beypazarı ilçesine ait özel bir lezzettir. Pişirilme şekli biraz zahmetli olan bu enfes lezzeti evde de yapmak mümkün. Peki beypazarı kurusu evde nasıl yapılır, hangi malzemeler gereklidir? İşte pişirme sırrıyla tüm püf noktalarını sizin için ustasından aldık.

Beypazarı kurusu, kurabiyeden çok mayalı hamurla hazırlandığı için galetayı andıran enfes bir atıştırmalıktır. Zaman içinde yedikçe bağımlılık yapan beypazarı kurusunun malzemeleri ise sadece tereyağı, sıvı yağ, süt, un, şeker, mahlep, maya ve tarçındır. Öyle farklı farklı çeşitleri yoktur. Her yerde aynı şekilde beypazarı kurusu yapılır ve satılır.

Eğer hava almayan bir cam kavanozda saklarsanız 4 aya kadar tazeliğini koruyor. Oldukça da bereketli olan bu lezzetin yapımına geçelim.

BEYPAZARI KURUSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 100 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay kaşığı mahlep
  • 4.5 bardak un

BEYPAZARI KURUSU NASIL YAPILIR?

✔️ Tereyağını eritin ve yoğurma kabına alın. Yağı, şekeri ve ılık sütü ilave edip karıştırın.
✔️ Azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın.
✔️ Tuzu, mahlepi ve tarçını da ekleyip ele yapışmayan hafif sert bir hamur elde edin.
✔️ Hamurun kapağını kapatıp 2 saat mayalanmasını bekleyin. (Yoğurt mayalar gibi düşünün, üzerini kalın bir örtüyle kapatabilirsiniz)
✔️ Hamurdan mandalina boyutunda bezeler yapın.
✔️ Her bir bezeyi iki elinizle tıpkı merdane gibi yuvarlayıp ince uzun şekil verin. (Un kurabiyesi yapar gibi) Baklava gibi verevine kesip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
✔️ 30 dakika dinlendirin.
✔️ Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
✔️ Fırından çıkarınca yarım saat kadar soğumaya bırakın.
✔️ Fırını 120 dereceye ayarlayıp 50-60 dakika daha pişirin. Kapağını hiç açmadan 6 saat daha fırında bekletin. Bu şekilde iyice kuruyacaklardır.

Bundan sonra evinizden hiç eksik etmeyeceğiniz beypazarı kurularınız hazır.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri