Pişi gelenesel hamur işlerinden olup fırın gerektirmediği için hemen hemen herkesin en sık yaptığı lezzetlerdendir. Balon pişi olarak bilinen mayasız pişi ise tam zor gün dostu. Pratik şipşak hazırlanan bu tarifin püf noktalarına dikat ederseniz mükemmel puf puf yağ çekmeyen balon gibi bir pişi yapabilirsiniz.
Tarifimize geçmeden önce balon pişinin püf noktalarını verelim:
- Yağ kızgın olmalı. Bir tanesini atıp kontrol edin.
- Hamur hafif ele yapışan bir hamur oluyor. Hamur sert olmasın dikkat edin.
- Hamuru bekletmeyin. Mayasız olduğu için hemen şekil verip pişirin.
Eğer klasik mayalı anne pişisi arıyorsanız bu tarifimizi yapabilirsiniz:
Balon pişi için gerekli malzemeleri sıralayalım:
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- Yaklaşık 3 su bardağı un (Kontrollü eklenecek)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
Kizartmak için sıvıyağ
Kullanılan su bardağı ölçüsü: 250 ml
Mayasız balon pişinin yapılışına geçelim:
Yoğurma kabına yumurtayı, sütü alıp karıştırın. Tuzu ve kabartma tozunu ekleyin. Azar azar un ilave ederek hamuru toparlayın. Hamur hafif ele yapışıyor korkmayın.
Hamuru ister unladığınız tezgahta çok alın ya da çok ince olmayacak şekilde açın. Bardakla yada varsa yuvarlak kesme aparatınız onunla kesin.
Kenarlardan çıkan parçaları tekrar bir araya getirip hafif yoğurun ve tekrar açın. Ben onları da üçgen olarak hazırlıyorum hiç bir hamur boşa gitmemiş oluyor. Bu arada yağı tavaya koyup ısıtın. Birbirine değmeyecek şekilde kızgın yağa atıp orta ateşte arkalı önlü kızartın.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın