Tavuk; göğüs, but, kanat gibi bir çok kısımdan oluşmakta olup her bir kesim farklı kalori ve besin değerine sahiptir.
Tavuk Göğsü
Tavuk göğsü; yağ oranı düşük olmasına rağmen protein açısından yüksek olduğundan dolayı kilo veren kişiler tarafından oldukça yaygın olarak tüketilir.
100 gr derisiz kemiksiz tavuk göğsü;
- 31 gr protein
- 3.5 gr yağ içerir.
Bu, tavuk göğsündeki kalorinin yaklaşık % 80'inin proteinden ve % 20'sinin yağdan oluştuğu anlamına gelir. Bu miktarların hiç bir katkı maddesi içermeyen sade bir tavuk göğsü için geçerli olduğunu unutmayın. Eğer tavuk göğsünü yağda pişirir ve soslarsanız bu değerleri artırırsınız.
Tavuk Budu
Tavuk budu, daha fazla yağ içerdiği için tavuk gögsünden daha yumuşak ve lezzetlidir.
100 gr derisiz, kemiksiz, pişmiş tavuk budu;
- 209 kalori kalori
- 26 gram protein
- 0 gram karbonhidrat
- 10.9 gram yağ içerir.
Yani, kalorilerin % 53'ü proteinden,% 47'si yağdan gelmektedir.
Tavuk Kanadı
100 gr derisiz, kemiksiz bir tavuk kanadı ;
- 203 kalori,
- 30.5 gr protein
- 8.1 gram yağ içerir.
Yani, kalorilerin% 64'ü proteinden ve % 36'sı yağdan gelmektedir.
Tavuk Baget
Tavuk budu but ve baget olarak iki parçadan oluşur ve baget, bacağın alt kısmıdır.
100 gr derisiz, kemiksiz bir tavuk baget;
- 172 kalori
- 28.3 gr protein
- 5.7 gr yağ içerir.
Yani , kalorinin yaklaşık% 70'inin proteinden,% 30'u yağdan gelmektedir.
Tavuk Derisi
Derisiz bir tavuk göğsü,% 80 protein ve% 20 yağ içermekte olup 284 kalori iken, derisi ile tükettiğinizde bu miktar önemli ölçüde değişmektedir.
100 gr derili kemiksiz, pişmiş tavuk göğsü:
- 196 kalori
- 30 gram protein
- 2,65 gram yağ içermektedir
Derili tavuk göğsündeki kalorinin % 50'si proteinden,% 50'si yağdan oluşur. Bu nedenle, kilonuza ve yağ alımınıza dikkat ediyorsanız, kalori ve yağı en aza indirmek için tavuğunuzu derisiz yiyin.
Tavuğunuzu Nasıl Pişirirsiniz?
Tek başına tavuk eti, diğer etlere kıyasla daha düşük kalorilidır. Ancak sıvı yağ, sos, patates vs eklediğinizde daha kalorili olur. Örneğin 100 gr derisiz, kemiksiz, pişmiş tavuk budu 209 kalori olup ve 10.9 gram yağ içerir. Ama soslanmış, kızartılmış aynı miktar tavuk budu 277 kalori olup 16.5 gram yağ içerir.
Benzer şekilde, 100 gr kemiksiz ve derisiz tavuk kanadı 204 kalori olup 8 gram yağ içerir. Diğer yandan mangalda pişirilmiş bir tavuk kanadı 209 kalori olup 17.6 gram yağ içerir.
Bu nedenle, kalori miktarını azaltmak için haşlama, kızartma, ızgara ve buharda pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz.
Besin değerleri https://nutritiondata.self.com sitesinden alınmıştır.