Anadolu’da bir dekorasyon çeşididir şark köşeleri. Doğu kültürünü yansıtan, sıra gecelerinde çiğ köfte yoğrulurken, bir yandan da muhabbet edilen mekânlar olarak gözümüze çarpar ekranlarda. Duvardan duvara tüm odayı kaplayan sedirler, kilim desenli halıları ile, insanı farklı bir atmosfere götürür şark köşeleri.
Son zamanlarda çay evlerinde, kafe gibi mekânlarda şark kültürüne ait döşemeler dikkati çeker oldu. Ziyaretçilerine farklı bir atmosferde ikramlarda bulunulan şark köşeleri, beton yığınları ve büyük mobilyaların arasında insanın içini sıcacık yapan bir döşeme şekli aslında. Dekoratif olarak özenle hazırlanmış bu odanın içimizi bu denli ısıtmasının sebebi, belki de bu ortamlarda edilen sıcak muhabbetlerden kaynaklıdır kim bilir.
Geçmişe bir kapı aralayacak olursak; köylerimizde, çocukluğumuzu yaşadığımız o günlerde şimdi gibi büyük mobilyalar, koltuk takımları ve kanepeler yoktu. Yerlere serilen minderler, duvara yaslandırdığımız duvar yastıkları ile, odanın kullanım alanının daralmadığı ve soğuk kış akşamlarında soba başında çaylarımızı yudumlarken, kalabalık misafirleri rahatlıkla ağırlayabildiğimiz geniş odalar vardı. Bu yazımızda evinde değişiklik yapmak isteyen ve farklı tasarım fikirlerine açık olanlar için şark köşesine dair ipuçları hazırladık.
Sizler de şark köşesi meraklısı iseniz, hiç vakit kaybetmeden belli bir süreliğine de olsa evinizde bunun için bir köşe hazırlayabilirsiniz
- Mobilyalarınızı değiştirme gibi bir düşünceniz varsa işiniz daha kolay. Kalabalık misafirlerimi rahatça ağırlayıp büyük sofralarda ikramlarda bulunayım diyorsanız mobilya için ayırdığınız bütçeyi şark köşesi için sedir yapımında kullanabilirsiniz.
- İlk iş sedir ustaları ile görüşerek beğendiğiniz kumaş ve alınan ölçülerle odanızı yerleştirmek. Eğer sedir yaptırmak istemezseniz, şark köşesi için satılan minder ve yastıklardan oluşan döşemelerden alabilirsiniz.
- Döşeme olarak değil de, daha portatif olsun ve gerektiğinde kaldırabileyim köy odası havası katsın, nostalji olsun gibi düşünceleriniz varsa, kalın süngerlerden oluşan uzun minder ve içerisinde uzun kamışların olduğu özellikle İç Anadolu bölgesinde kullanılan duvar yastıklarından alabilirsiniz.
- Odanıza nostaljik bir hava katmak isterseniz, biraz antikacıları dolaşmanız veya anne, anneanne, babaanne mutfaklarına göz atmanız da kafi gelebilir :) Duvara monte edilebilecek küçük, antika görünümlü bir raf ile, üzerine koyacağınız eski bir fincan, belki bir şamdan, gaz yağı lambası, eski bir radyo inanın sizin bile içinden çıkmak istemeyeceğiniz bir mekana dönüşecektir.
- Bu şekilde hazırladığınız bir oda, çocukların gelişimi için de gayet güzel olacaktır. Geniş ve sürekli kendilerine zarar verebilecekleri düşüncesi ile müdahale etmemizi gerektiren ortamdan onları uzaklaştırmış ve böylelikle rahatlıkça oyun ortamları oluşturabilecekleri bir mekân hazırlamış oluruz.Ne dersiniz?
- Şark köşesi merakınız var, fakat uygun odanız yoksa, kapalı bir balkonu da yine belli bir süreliğine şark köşesine dönüştürebilirsiniz.