Bir çok kişi, insanları tanımakta güçlük çektiğinden yakınır. Aslında tanımak demeyelim de, kişiyi üzen tanıyamamış olmak belki de . Çünkü insan, tanıdığını zannettiği kimseden beklemediği davranışlar görüp, olumsuz olaylarla karşılaştığında hayal kırıklığı yaşar.
“İnsan sarrafı ”ifadesini sıklıkla duyarız öyle değil mi?
Kişinin yaşamış olduğu olaylar ve tecrübeleri, insanların bazı konularda kendileri hakkında farkına varmadan verdiği ip uçları ile o kimseyi tanımasına sebep olur. Bazen de insan çok zaman yanılabilir.
İşte tüm bu karmaşaya son verecek muhteşem ip uçları ile karşınızdayız. Uzman psikolog Beyhan Budak bu konuda oldukça faydalı içerikleri ile danışanlarına rehberlik ediyor. Bizlerde sizler için, bu içerikleri bir araya getirerek maddeler halinde istifadenize sunduk.
İnsanları tanımamız için elbette bu maddeler tek başına yeterli değildir fakat, en özet hali ile bu başlıklar bile size içeriğini zamanla doldurabileceğiniz anahtar olacaktır.
Gelelim ip uçlarına..
✔️ Karşınızdaki kişi kendinden statü, maddi imkan vb. Konularda aşağıda olduğunu düşündüğü kimselere nasıl davranıyor.? Elbette kimsenin kimseye bir üstünlüğü yoktur veya statü gibi durumlar kişiyi üstün yapmaz. Fakat bulunulan ortamda işçi-iş veren , öğretmen-öğrenci, vs gibi durumlarda karşıda ki kimseye davranışları nasıl buna bakmak bizim için oldukça faydalı olacaktır. Kendini üstün görerek karşıdaki kimseyi ezmeye çalışan birisi, dışarıda ki hayatta kendini ne kadar gizlemeye çalışsa da, esas kişiliği kendisine mevki verildiğinde ki tutumu ile anlaşılmaktadır.
✔️ Aile de yakın olan kişilerle ilişkisi nasıl? Diyelim ki nişanlısınız. Nişanlınız size karşı oldukça iyi fakat, evde annesine, kardeşlerine size karşı hoşgörülü olduğu gibi değil. Bu durumda, bazı şeyleri bir kez daha gözden geçirmeniz daha iyi olacaktır. Çünkü kişi, kaybetme korkusu ile gerçek kimliğini gizler fakat, aslında olan gerçek hali, en yakınlarına olan tutumudur.
✔️ Bir kimseyi tanırken yine bakacağımız bir diğer önemli hususta, bir kimsenin belli koşullarda ki davranışlarıdır. Nasıl mı? Trafikte; ani bir kriz anında, çözülmesi gereken her hangi bir problem karşısında davranışları nasıl? Bir insanın kendisini sürekli övmesi,kendini olduğundan daha farklı göstermek istemesi bizi yanıltmamalı. Sözlere değil, davranışa odaklanmalıyız.
✔️ Manevi ve kültürel değerler her zaman istismar edilmeye açıktır. Bir kimse henüz yeni tanıştığında bile, sürekli dini inancından, veya siyasi görüşünden bahsediyorsa, orada kaçınılması gereken bir durum vardır.
✔️ Bir kimse, insanlar hakkında sürekli suçlayıcı ve olumsuz konuşuyorsa, tanıdık gelen hali ile ifade edecek olursak, sürekli dedikodu yapıyorsa, bu kimse sizin yüzünüze karşı oldukça olumlu konuşuyor olsa da, yokluğunuzda sizinde dedikodunuzu yapacaktır.
✔️ Bir kimseyle ticaret yapmak o kişiyi yakından tanımaya vesiledir. Böyle bir imkan her zaman olmayabilir ama, borç vererek, kişiyi tanımanız oldukça kolay olur merak etmeyin..
✔️ İnsanları tanıma konusunda, bizim yapmamız gereken ve resmin neredeyse yarısını oluşturan gerçek ise; kendi zaaflarımızı bilmektir. Örneğin; bir kadın babası ile gerçek bir iletişim kuramamış ve ve güven duymak istiyorsa, seçeceği eş adayında, bir başkasına şiddet uygulayabilen bir erkeği bile, güven yoksunluğundan ötürü tercih edebilir. Böyle durumlarda kişiyi ne kadar tanımaya çalışsak ta, zaaflarımızın önüne geçemeyebiliriz.
Bundan dolayı mutlaka öncelikle kendimizi tanıyıp, zaaflarımızın önüne geçmeliyiz.