Mangal keyfiniz kaçmasın diye bu bilgileri öğrenseniz iyi olur. Şuan mangal yapacağınız günü iple çektiğinize eminiz. Ama mangal sandığınız gibi masum olmayabilir.
Araştırmalara göre; hamburger, biftek, balık ve tavuk etlerinin yüksek ısıda mangal ateşinde pişirilmesi sonucunda PAH içerikleri önemli ölçüde artmaktadır.
Mangal kömürünün, içerisinde bulunan PAH maddesi ile demir içerikli ağır maddeler nedeniyle kanser yapıcı özelliği bulunmaktadır.
Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kansorejen etki yapmakta, başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olabilmektedir.
Kömür üzerine damlayan yağ zararlı bileşiklerin oluşmasına neden olur. Bunlar da dumanla ete geçebilir.
Araştırmacılar, kömürün en kızgın olduğu zamanda çıkan gazların zehirleyici boyutunun maksimum seviyeye ulaştığını bildirmektedirler. Ayrıca, uzun müddet yanan mangal kömürünün de "aşırı dozda" kanserojen madde ürettiği açıklanmıştır.
Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalarda odun kömürü ile pişirme sırasında çıkan zehirli gazların kanserojen etkiye sahip olduğunun anlaşıldığı bildiriliyor.
Mangalda odun kömürü ile etin pişirilmesi sırasında etten damlayarak yanan yağın içerdiği zehirli maddeler odun kömürü yanarken çıkan zehirli gaz ile birleşerek ete yapışıyor. Daha sonra etin yenmesi sonucu kalın bağırsakta emilen bu gazlar kansere sebep olabiliyor.