Bir çoğumuz cenaze evlerinde yakasını elleriyle adeta döverek ağıtlar yakan kişileri görmüşüzdür. Bu durum bize hep bir acı yaşandığını işaret eder. Fakat filmlere bile konu olan bu görüntüyü o kadar benimsemişizdir ki, hiç bir anlam atfetmeyiz. Oysa temeline indiğimizde meğerse öyle bir etkisi varmış ki, duyunca sizlerde şaşıracaksınız. !!
Timus bezini elinizden geldiğinde dövün!
Timus bezi, pekte farkında olmadığımız fakat hayatî bir önem taşıyan, adeta yaşam enerjisinin kaynağı olan bir bezdir. Bu bez; iman tahtası dediğimiz yerin hemen üzerinde, tiroit bezinin ise altında yer alır.
Timus bezi; lenfositlerin, vücuda zararlı olabilecek hücreleri ayırt edebilecek özelliği kazandıkları yerdir. Doğar doğmaz aktif bir şekilde görevini yerine getirmeye başlayan timus bezi, vücut için bir kalkan görevi gördüğünden dolayı, bağışıklık kazandırır. Yalnız timus bezi, ilerleyen yaşlarla birlikte kaybolur.. En aktif olduğu dönem, hormonların aktive olduğu ergenlik çağıdır.
Stres faktörlerinin haddinden fazla olduğu bu çağda, bir çok hastalığın temelinde yatan stresin en fazla etkilendiği organ timus bezimizdir. Stresten uzak olunan dönemlerde, yani çocukluk ve yaşlılıkta timus bezinin daha aktif çalıştığı gözlemlenmiştir.
Özellikle ani öfke patlamaları, kaygı, endişe gibi durumları sık sık yaşıyorsanız, timus bezinizi her gün uyararak bu durumlardan kurtulabilirsiniz.
Acı halinde Anadoluda görmeye alışkın olduğumuz yakayı dövme , bağrını dövme gibi davranışların, bunu uygulayan kişilerin bilinçli olmadan yaptıkları ve geçmişten gelen bir alışkanlık olduğu görülür. Esasen kadim gelenekte bu davranışın altında timus bezi ile dengeye gelmek yatmaktadır.
Peki timus bezini nasıl aktive edebiliriz?
Son yıllarda reflesk terapi adı altında yapılan bazı çalışmalarda Timus bezinin uyarılması da önemli bir rol oynamaktadır. Gün içerisinde yalnızca 10 dakikanızı ayırarak timus bezinizi aktifleştirerek, bağışıklığınızı güçlendirip, mutluluk ve moral depolayabilirsiniz. Yapacağınız şey gayet basit. Nasıl mı?
Parmak uçlarınızla köprücük kemiğiniz üzerinde bulunan timus bezine hafif dokunuşlarla vuruşlar yapabilirsiniz. Bunun yanında dilinizi damağınıza yapıştırmak ve gülmekte timus bezini aktifleştiren etkenler arasında rol oynar.
Ne dersiniz? Sizce de timus bezinizin farkına varmak için harekete geçmenin tam zamanı değil mi...