Kokunun insan üzerindeki etkleri nelerdir? Kokular ve Anlamları

İnsan hayatında kokunun önemi büyüktür. Kokular, bizleri çok eski zamanlarda bile olsa, yaşadığımız o ana götürebilen adeta bir zaman makinası gibidir. bu yazımızda "Hangi koku neye iyi gelir, doğal olmayan kokuların zararı nedir, doğal kokularin faydaları nelerdir" sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Bazen bir sabun, bazen bir kolonya kokusu, bazen fırından yeni çıkmış bir kurabiye, bazen de bir çorbanın dumanından gelen o koku, bizleri çocukluğumuzun tam ortasına alıp götürebilir.

Bir bebek kokusunda, yağmur sonrası toprağın kokusunda âdeta ruhumuz dinlenir.

Koku hafızası, insanın hayatında çok önemli bir rol oynar. Beynimizin koku merkezi, hafıza merkezimizin yakınındadır. Bundan kaynaklı olarak insan, duyduğu bir koku da iyi veya olumsuz bir anısını  hatırlayabilir. Günlük duygularımızın % 75 ini kokular etkiler.

PEKİ AMA BU NASIL OLUYOR?

Koku molekülleri, teneffüs yoluyla burnumuzun  içine girer.  Koku reseptörleri ile etkileşime geçen bu moleküller, beynimizin koku alma merkezine aldığı bilgileri iletir. Bu merkez, bazı duygularımızı kontrol eden hipofiz bezi ve hipotalamus alanı ile bağlantılıdır. Bundan kaynaklı olarak kokular duygularımıza etki eder.

Kokunun  insan psikolojisi üzerinde etkisini bilen satış firmaları, son yıllarda bir pazarlama stratejisi olarak bu durumu değerlendirmişlerdir. Çoğunlukla alışveriş merkezlerinde, mağazalarda; insanın alışveriş isteğini artıracak kokular kullanılmaktadır.

Diğer taraftan doğal olan “gerçek” kokuların insan üzerinde olumlu etkileri azımsanmayacak kadar çoktur. Bağışıklık sisteminin izin verdiği kadarıyla doğal kokular insana etki eder. Fakat sentetik, yani doğal olmayan kokular 200 kat daha güçlü olduğu için, bağışıklık sistemimizi baskılar ve kişinin enerji üretimini, ruhsal ve zihinsel dengesini adeta  işgal eder.  Burada bizim yapamız gereken şey, hayatımızdan sentetik kokuları çıkarmak ve doğal kokulara yer vermektir. Bu şekilde zihin ve beden sağlığımızı korumak için büyük bir adım admış oluruz.

Kadim gelenekte, doğal kokularla hastalıklar tedavi edilmiş, bir çok alanda kokulardan istifade edilmiştir.

İnsana iyi gelen kokulardan bazıları ise şu şekildedir:

LAVANTA

Eğer uyku problemi yaşıyorsanız lavanta bitkisini minik bir keseye doldurarak, yastığınızın altında bulundurabilirsiniz. Lavanta koklamak, kişiye sakinlik ve dinginlik verir.

GÜL

Gül koklamak, hafızayı kuvvetlendirir, zihni yeniler ve tazelik verir. 

PORTAKAL

Porakal kokusu, kişinin enerjisini artırır, zindelik verir. Güneşin renginden olan bu meyvenin kokusu, güneş misali insanın iç dünyasını aydınlatır.

ERGUVAN

Erguvan kokusu, özgüven duygularını destekler. Özellikle kalabalık ortamlarda konuşma yapılacağı zaman erguvan kullanılması önerilir.

PAPATYA

İnsanı ruhsal açıdan dinginleştiren papatya, kişi de saf duyguları uyandırır. Aynı zamanda papatya çayı içmek, vücudu zinde tutar.

SARDUNYA

Sardunya kokusu, geçmişe takılmış ve zihnini oradan kurtaramayan insanlar için oldukça faydalıdır.

KAN PORTAKALI

Hafızayı güçlendiren bu kokunun; sınavdan önce kaygı ve stresi azaltması açısından önerilir. Ayrıca fotografik hafıza oluşturur ve zihni açar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kaliteli Hayat Haberleri