Şişkin mide, kötü beslenme, çeşitli ilaçlar, stres, çevre kirliliği vb. ile tetiklenebilir. Çoğu vakada mide şişkinliği aşırı yeme, asit reflüsü, mide ekşimesi, IBS, fazla hava yutma, hormon dengesizliği, işlevsiz tiroid bezi, gıda intoleransı, gazlı içecek tüketimi veya bağırsaklarda çok fazla bakteri gibi durumlardan kaynaklanır.
Ancak düzenli şişkinlik ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir, bu nedenle bu sorunların uyarılarını ve belirtilerini öğrenmelisiniz. Semptomların acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını keşfetmek önemlidir.
İşte o uyarı işaretleri ve belirtiler.
YUMURTALIK KANSERİ
Sürekli şişkinlik, pelviste ağrı ve tokluk hissi yumurtalık kanseri belirtileridir. Risk faktörleri geç yaşta doğum yapmak ama aynı zamanda hiç doğum yapmamak, genetik, obezite vb. olmakla beraber 50 yaşın üzerindeki kişilerde bu duruma yakalanma riski daha yüksektir.
RAHİM KANSERİ
Bu kanser türü, vajinal kanama, vajinal akıntı, pelviste ağrı veya cinsel ilişki ve idrar yaparken ağrıyı içerir. Bu hastalığa yol açabilecek şey, progesteron, tamoksifen, radyasyon tedavisi, genetiktir.
MİDE KANSERİ
Bu hastalığın erken evrelerinde neredeyse hiçbir belirti yoktur. Bununla birlikte, daha sonraki aşamalarda, etkilenen kişi kilo kaybı, hazımsızlık, gaz, kusma ve mide bulantısı yaşayabilir. H. Pylori bakterisi, işlenmiş gıdalardan gelen nitratlar ve nitritler de dahil olmak üzere en büyük risk faktörlerinden biridir.
PANKREAS KANSERİ
Pankreas kanseri belirtileri kilo kaybı, iştahsızlık, üst karın bölgesinde ağrıdır. Ayrıca sarılık ile şişkinlik bu hastalığı gösterebilir.
KİLO KAYBI
Herhangi bir fiziksel aktivite veya diyet değişikliği yapmadan hızlı bir şekilde kilonun yüzde 10'unu veya daha fazlasını kaybetmek bağırsak tümörünün erken bir belirtisi olabilir. Ayrıca, karında yoğun şişkinlik yaşayabilirsiniz. Tümörlerin bağırsaklara baskı yapması sonucu kilo kaybı gerçekleşebilir. Küçük bir porsiyon yemek yedikten sonra tok hissedeceksiniz.
PELVİK İNFLAMATUAR HASTALIK
Ateş, şişkinlik, tendinit ve pelvik ağrı bu hastalığın en sık görülen semptomlarından biridir. Bazı STD, Chlamydia veya Gonore gibi pelvik inflamatuar hastalığı tetikleyebilir. Vajinal akıntı en önemli semptomlardan biridir, bu yüzden dikkatli olun çünkü bunu görmezden gelirseniz durum kısırlığa neden olabilir.
KOLON KANSERİ
Bu kanser türü kolonun içini tıkayabilir ve şişkinliğe neden olabilir. Şişkinlik erken evre kolon kanserinin tek belirtisidir ancak hastalığın ileri evrelerinde kabızlık ve kanama ile birlikte şişkinlik oluşur.
BAĞIRSAK TIKANIKLIĞI
Mide şişkinliği kusma, mide bulantısı ve kabızlığı içeriyorsa, tümörler veya yara dokuları tarafından tetiklenen bağırsak tıkanıklığı nedeniyle olabilir. Büyümeleri bağırsaklara baskı yapar ve sıvıları ve dışkıyı yakalayarak onları bloke eder. Bu sorun ağrılıdır ve düzensiz bağırsak hareketlerine yol açacaktır.
SIVI BİRİKMESİ
Sıvılar, pelvik bölge veya karın gibi vücut kısımlarında depolanarak aşırı kilo ve şişkinliğe neden olabilir. Karaciğer hastalığı ve kanser buna neden olabilir. Semptomlar karaciğer yetmezliği, hepatit, sarılık, göz renginde değişiklik veya karın ağrısını içerebilir.
KRON HASTALIĞI
Bu otoimmün hastalık kolonu veya ince bağırsağı etkiler ve şişkinlik ilk semptomlardan biridir. Ayrıca, şişkinlik, mide bulantısı, kusma ve kilo kaybına neden olan bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Kanlı ishal, Chron hastalığı kolonu etkilediğinde en sık görülen semptomdur.
SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI
IBS, çölyak hastalığı, ülseratif kolit veya diğer gastrointestinal bozukluklar gaz, şişkinlik, şişkinlik vb. semptomları içerir.
KARACİĞER HASTALIĞI
Karaciğer hastalığı veya siroz karın şişkinliğine neden olabilir. Bu hastalıklar hepatit, aşırı ilaç kullanımı, ciddi alkol kullanımı veya karaciğer kanseri tarafından tetiklenir. Cildin ve gözlerin sararması, karaciğer hastalığını gösterebilen diğer semptomlardır.