Her birimiz geçmişte yaşadığımız tüm olumsuz olayları tek seferde silmek, bilinç altımızda ne kadar acı varsa bir anda kurtulmak isteriz. Son yıllarda bilinçaltı temizliği yöntemleri ile her birey neredeyse geçmişi onarmayı hedeflemekte! Şimdi size anlatacağımız EFT adı verilen teknikle bunu yapmak, hem çok kolay hem de masrafsız!!
EFT, elbette bildiğimiz elektronik fon transferi değil. Burada bahsedilecek olan EFT; duygusal özgürleşme anlamına geliyor. Peki bir çok Avrupa ülkesinde uygulanan ve son yıllarda ülkemizde de uzmanlarca psikoterapiye yardımcı olarak uygulanan EFT nedir? Nasıl uygulanır? Tüm ayrıntılarıyla yazımızda...
Milyonlarca hücreden oluşan ve biyoelektrik üreten beynimiz alfa, teta, beta ve ruh ile bağlantı kurduğunda da gama olarak enerji üretir.
Hücrelerdeki enerji seviyesi enerji meridyenleri aracılığı ile vücutta dolaşır. Kişideki olumsuz duygular ise zamanla enerjinin bedende tıkanmasına yol açar.
Kişide var olan bu olumsuz duyguların oluşturduğu enerji blokajları, zamanla fiziki bedene de yansır. EFT tekniği, insanın hem bedeninde hem de ruhunda oluşan bu tıkanıklıkları çözmede uygulanan yardımcı bir tekniktir.
EFT yani duygusal özgürleşme tekniği, hem enerji hem de NLP tekniklerinin sentezlendiği psikoterapiye yardımcı bir çalışmadır.
Duyguların zamanında aktarılmaması akışta olan enerjiyi bozar. Örneğin; kişi çok fazla öfkelendi. Bu öfke anında rahatça dile getirilemeyen duygu, enerji akışında tıkanıklık oluşturduğu için devamında gelen kaygı, değersizlik hissi gibi duygulara da kapı aralar. EFT yani duygusal özgürleşme tekniği, hafif dokunuşlarla bedende ki bu enerji kanallarını uyararak enerji akışının yeniden düzenlenmesini sağlar.
EFT TEKNİĞİ İLK OLARAK NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
EFT tekniği, ilk olarak 1980 yılında Dr. Callahan tarafından tesadüfen keşfedilmiş bir terapi yöntemidir. Dr.Callahan su fobisi olan bir danışanı ile çalışırken, danışanın midesinin bulandığını söylemesi sonucunda mide meridyeni olan kaşların ucuna hafif dokunuşlarla vuruşlar yapmış ve bir anda danışanın fobisinin ortadan kalktığını gözlemlemiştir. Su havuzuna birlikte çıkarak yüzüne su serptiği danışanının fobisinin yok olduğunu görmek, EFT tekniğini keşfetmesine sebep olmuştur. Daha sonra bir çok hasta üzerinde uygulamış ve olağanüstü sonuçlar elde etmiştir.
EFT NASIL UYGULANIR?
Öncelikle kişi kendisinde var olan ve hissetmekten hoşlanmadığı ,kendisini rahatsız eden duygusunu dile getirir. “Değersizlik duygusu” nu ele alalım. Bu duyguya 1 ile 10 arasında bir puan verir. Bu duygu kişide ne kadar yoğun bu tespit edilir. Sonrasında bu duyguyu rahatlıkla dile getirerek vuruşlara başlar. Bu aşamada olumsuz duygu olumluya çevrilerek telkinler söylenir.
“Kendimi değerli hissediyorum, ben değerliyim” gibi. İlk uygulamada bir uzman yardımı olması, kişinin yönlendirilmesi açısından önemlidir. Sonrasında ise kişi istediği kadar uygulayabilir. EFT tekniği beyinde dopamin salgılanmasını da sağladığı için, sakinlik ve rahatlık verir.
EFT VURUŞ NOKTALARI NERELERDİR?
- Tepe noktası (başın bıngıldak bölgesine yakın kısmı)
- Alın noktası (Tam olarak alnın ortası)
- Kaşların en uç kısımları (Bu kısım kaşların bittiği yerdir)
- Göz altı noktası (Gözlerin hemen alt kısmı, elmacık kemiklerinin üstü)
- Burun altı noktası (Burun ile üst dudağın arası)
- Köprücük kemiği noktası
- Koltuk altı
- Karate noktası olarak adlandırılan elin yan kısmı
- Parmak uçları
Bu kısımlar EFT vuruş noktaları olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda bedende bulunan meridyen noktaları olan bu bölgelere parmak uçları ile hafif bir şekilde 5-7-10 kez vurularak telkin cümleleri söylenir. Bir süre devam edildiğinde kişide rahatlama hissi, yaşanılan ve olumsuz hissettiren duygunun ortadan kalkmış olduğu gözlemlenir. Kötü anıları hafızadan silmek mümkün değildir. Fakat bu anıların insan üzerinde ki olumsuz duygusunu nötrlemek psikolojik açıdan büyük bir rahatlık ve kolaylıktır.
Gözden kaçırılmaması gereken bir ayrıntı olarak dile getirecek olursak; EFT ve bütün alternatif iyileşme yöntemleri tedaviye yardımcıdır. Kişi hiç bir zaman tedavisi altında olduğu uzman kontrolünden çıkmamalıdır.