Piyasada satılan banyo köpükleri genellikle hassas cilde sahip kişiler veya kimyasal kullanmayan kişiler için uygun içeriklere sahip değil.
Neyse ki, kendi doğal köpüğünüzü yapmak zannettiğiniz kadar zor değil. Yazımızın devamında farklı tariflerle nasıl köpük hazırlayacağınızı bulabilirsiniz. Öncelikle köpük banyosunun faydalarını inceyelim.
Köpük banyolarının faydaları
Ilık su, kasları gevşetmeye ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, sıcak su banyolarının dolaşımı ve vasküler işlevi iyileştirebileceğini ve daha derin uykuyu destekleyebileceğini gösteriyor.
Kabarcıkları ne yapar?
Kabarcıklar, ince bir su molekülü tabakasını çevreleyen iki sabun molekülünden oluşur.Gerçekten köpüklü bir banyo için, oluşturduğunuz karışımı doğrudan musluktan akan su akışına eklemeniz en iyisidir.Su basıncı ne kadar güçlüyse, kabarcıklar da o kadar büyük olur.
Nelere dikkat etmeliyiz?
Banyo için çok sıcak ya da çok soğuk su tercih etmeyin. İdeal sıcaklık 37 derecedir.. Eğer çok sıcak su kullanırsanız vücudunuzdaki kan dolaşımı yavaşlar ve dokular yorulabilir.
Suyun içinde geçireceğiniz 20 dakikalık bir süre gayet idealdir. Bu süreden daha fazla suda kalmak, vücudunuzun buruş buruş olmasına ve kurumasına neden olabilir. Zaten bir süre sonra küvetteki su bir hayli soğuyacaktır.
Cilt hassasiyetlerinden veya olası alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için, yumuşak sabun ürünleri ve malzemeleri kullanın.
İlk kez kullanacağınız bir içeriği küçük bir deri parçası üzerinde test etmek ve herhangi bir reaksiyon için 48 saat beklemek iyi bir fikirdir. Bazı ürünler genital bölge gibi hassas bölgelerde tahrişe neden olabilir. Yapılan araştırmalar, vajinadaki tahrişin yetişkinlerde idrar yolu enfeksiyonuna yol açabildiğini göstermiştir.
Köpük banyosu için neler gerekli?
- Su
- Sabun
- Gliserin veya hindistancevizi yağı yeterlidir.
Evde kolaylıkla hazırlayacağınız köpük banyosu tarifine bakalım.
- 1/4 su bardağı ılık, damıtılmış su
- 1/2 su bardağı sıvı sabun
- 1/4 su bardağı gliserin veya hindistancevizi yağını karıştırıp kullanabilirsiniz.
Gliserin olmadan da köpük banyosu yapılabilir mi?
Gliserin, normalde şeffaf bir kalıpta gelen saf bir sabundur. Hızlandırılmış yara iyileşmesi ve cilt bariyer işlevinde iyileşme gibi cilde bazı faydalar sağlar. Özellikle el kremlerinin ve saç kremlerinin çerisinde bol miktarda gliserin bulunur. Renksiz, sıvı ve tatsız bir sıvı olup su ile karışabilme özelliğine sahiptir. Bazı hassas ciltlerde gliserin kullanılmak istenmedi durumda, hindistancevizi yağı da aynı etkiyi gösterir.
Hassas ciltler için doğal köpük banyosu
Sodyum Lauril Sülfat orta derecede tahriş edici özelliğe sahip olup, cilt tarafından kolayca emilerek ciltte bir kaç gün kalabilir. Sodyum Lauril Sülfat aynı zamanda çeşitli kimyasallarla tepkimeye girerek kanserojen olduğu bilinen nitrozaminlere dönüşebilmektedir. Diş macunları, saç kremleri, nemlendiriciler, saç boyaları, vücut losyonları ve banyo köpükleri gibi pek çok üründe sodyum lauret sülfat (SLS) bulunur. Piyasada satılan SLS içermeyen ürün kullanmak için evde banyo köpüğü hazırlamak iyi bir seçenektir.
Hassas ciltler için tasarlanmış sıvı bir sabun seçtiğinizden emin olun. Son yıllarda adını sıkça duyguğumuz kastilya sabunu harika bir seçenektir. Kenevir, zeytin ve jojoba yağları ile formüle edilmiş, biyolojik olarak parçalanabilir, toksik değildir ve vegandır.
Gliserin yerine organik hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.
Şampuan ile köpük banyosu yapılabilir mi?
Teknik olarak evet! Şampuan seçiminiz için sıvı sabunu değiştirebilirsiniz.
Normalde sıvı sabun veya duş jeli, şampuanla benzer bileşenlerle formüle edilir. Her ikisi de suyun yüzey gerilimini artırarak kabarcıkların oluşmasına izin verir.
Sıvı sabun ve şampuan arasında seçim yapmak tercihe bağlıdır.
Çocuklar için köpük banyosu nasıl yapılır?
Köpük banyosu yapmak, çocuklarla yapılacak eğlenceli bir aktivite olabilir. Çocuklar için köpük banyoları, yukarıda önerilen aynı içerik listesine dayalı olabilir. Sadece kullandığınız tüm ek bileşenlerin hassas ciltler için güvenli olduğundan emin olun. Çocuğunuzun herhangi bir cilt sorunu veya alerjisi varsa bu özellikle önemlidir.
Banyo zamanını daha eğlenceli hale getirmek için çiçek yaprakları gibi şeyler ekleyebilirsiniz.
Köpük banyonuzu kendinize özel yapın
Uçucu yağlar
Lavanta veya papatya gibi hafif ve cilde zarar vermeyen uçucu yağlar eklemek, köpük banyosunu güzel kokmasını sağlar. Seçtiğiniz bir taşıyıcı yağa dört ila beş damla ekleyin, ardından küvetinize dökmeden önce sabun karışımınıza ekleyin.
Araştırmalar sağlık açısından yararları olduğunu öne sürse de, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) uçucu yağların saflığını veya kalitesini izlemez veya düzenlemez. Esansiyel yağları kullanmaya başlamadan önce sağlık uzmanınızla görüşmeniz önemlidir. Bir markanın ürünlerinin kalitesini araştırdığınızdan emin olun.
Diğer yağlar
Cildinizi beslemek için jojoba, badem veya E vitamini yağı ekleyebilirsiniz.
Yağların banyonuzu kayganlaştıracağını unutmayın, bu yüzden içeri girip çıkarken dikkat edin.
Bal
Tatlı ve yatıştırıcı bir banyo için karışıma 1/4 fincan bal eklemeyi deneyebilirsiniz. Sadece tatlı bir aroma sağlamakla kalmaz, balın antibakteriyel ve antienflamatuvar özellikleri vardır.
Aloe Vera
Aloe vera nemlendirici ve serinletici özellikleriyle önemli bir cilt yatıştırıcıdır. Özellikle hafif güneş yanığınız varsa iyi bir seçenek olabilir.
Hindistan cevizi sütü
Hindistan cevizi sütü, kremsi bir his veren doğal bir bileşendir. Bazı kişiler için alerjik olabilir, bu yüzden hindistan cevizi sütü kullanmadan önce cildinizde test edin.
Çiçek yaprakları
Hazırladığınız banyo köpüğüne güzel ve hoş koku vermek için kurutulmuş çiçek yaprakları eklemeyi deneyin. Ayrıca pek çok çiçek iltihap önleyici ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Kendi banyo çayınızı yapmak için farklı çiçek ve bitki kombinasyonlarını karıştırabilirsiniz.
Köpük banyosunda başka neler kullanılabilir?
- Gül
- Ebegümeci
- Papatya
- yasemin
- lavanta
- nergis
- Magnezyum
Ağrılı kaslara yardımcı olmak için köpük banyosu karışımınıza veya doğrudan küvete bir fincan magnezyum ekleyin. Araştırmalar, magnezyumun hidrasyon ve iltihaplanmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Kastil sabunlu ballı köpük banyosu
Bu tarif, badem yağı, bal ve vanilya kokularını birleştirir.
1/4 su bardağı tatlı badem yağı
1/8 su bardağı bal
1/2 su bardağı sıvı kastil sabunu
3 çay kaşığı. vanilya özü
Sakinleştirici köpük banyosu
Vanilya ve papatyanın sakinleştirici etkisiyle hazırlanmış bir köpük banyosu tercih edebilirsiniz.
- 1 su bardağı hafif sıvı vücut sabunu
- 1/4 su bardağı saf bitkisel gliserin
- 1 çay kaşığı. saf vanilya özü
- 1 çay kaşığı. bir taşıyıcı yağda seyreltilmiş papatya uçucu yağı
Derin uyku köpük banyosu
Sağlıklı bir şekilde uyumanıza yardımcı olmak için tercih edebilirsiniz.
- 1 su bardağı kokusuz bulaşık sabunu
- 2/3 su bardağı sıvı gliserin
- 1/4 su bardağı su
- Bir taşıyıcı yağda seyreltilmiş 2-3 damla lavanta esansiyel yağı
- kurutulmuş lavanta serpin
Tropikal köpük banyosu
Hindistan cevizi ve limon otu ile tropik iklimin kokusuna sahiptir.
- 1/4 su bardağı ılık damıtılmış su
- 1/2 su bardağı sıvı sabun
- 1/4 su bardağı hindistancevizi yağı
- 1/2 su bardağı hindistan cevizi sütü
- Taşıyıcı yağda seyreltilmiş 2-5 damla limon otu yağı
Tüm malzemeleri karıştırın ve akan suyun altına yaklaşık 1 bardak köpük banyosu dökün. Kapağını sıkıca kapatıp saklayabilirsiniz.
Romantik köpük banyosu
- 1/4 su bardağı ılık damıtılmış su
- 1/2 su bardağı sıvı sabun
- 1/4 su bardağı gliserin
- Bir taşıyıcı yağda seyreltilmiş 2–5 damla gül esansiyel yağı
- kurutulmuş gül yaprakları
Tüm malzemeleri karıştırın ve akan suyun altına yaklaşık 1 bardak köpük banyosu dökün. Kapağını sıkıca kapatıp saklayabilirsiniz.