Kalsiyum ve sodyum gibi potasyum da bazı yiyeceklerde bulunan bir mineraldir. Beslenmenizde doğru miktarda potasyum bulunması sağlıklı kalmanıza yardımcı olur, bu nedenle bol miktarda potasyum açısından zengin yiyecekler yemeniz çok önemlidir.
Potasyum Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
- Muz, portakal, kavun, kayısı, greyfurt gibi meyveler
- Kuru erik, kuru üzüm ve hurma gibi bazı kuru meyveler
- Pişmiş ıspanak, pişmiş brokoli, patates, tatlı patates, mantarlar, bezelye, kabak, salatalık, balkabağı, yeşillikler
- Meyve ve sebze suları : Portakal suyu, domates suyu, erik suyu, kayısı suyu, greyfurt suyu
- Süt ve yoğurt gibi bazı süt ürünleri
- Alabalık, kaya balığı gibi bazı balık türleri
- Mercimek, barbunya, fasülye
- Fındık
- Tam buğday ekmeği, makarna
- Kahverengi pirinç potasyum bakımından zengindir.
Önerilen Günlük Potasyum Miktarı Nedir?
Uzmanlar, sağlıklı bir kişinin her gün 4.700 miligram (mg) potasyum almasını öneriyor. Eğer böbrek hastası iseniz potasyum alımını azaltmanız gerekir. Böbrekleriniz iyi çalışmadığında, vücudunuzda çok fazla potasyum kalır ve bu da sinir ve kas sorunlarına neden olabilir.
Peki Neden Potasyuma İhtiyacınız Var?
Potasyum, böbreklerinizin yardımıyla vücudunuzdaki fazla sodyumun idrar yoluyla atılmasını sağlar.Yüksek miktarda sodyum yüksek tansiyona neden olur. Yani yüksek tansiyonu önlemek için potasyum tüketebilirsiniz.
Potasyum kan damarlarınızın duvarlarının gevşemesine de yardım eder. Gergin ve sert damarlar kalp hastalıklarına neden olur. Bu nedenle sağlıklı bir kalp için yeterince potasyum almalısınız.
Ayrıca iyi kas sağlığı için de yeterli potasyuma ihtiyacınız vardır.