Obezite, bir kişinin zararlı miktarda vücut yağına veya sağlıksız vücut yağı dağılımına sahip olduğu bir durumdur. Birkaç ciddi sağlık komplikasyonu riskini artırır. Aşırı vücut yağı, kemiklere ve organlara baskı yapar. Ayrıca hormonlarda ve metabolizmada karmaşık değişikliklere neden olur ve vücuttaki iltihabı arttırır.
Obezitesi olan kişilerin vücut kitle indeksi (BMI) 30 veya daha yüksek. BMI'nizi bir kullanarak hesaplayabilirsiniz.cevrimici hesap makinesiGüvenilir Kaynak. Sadece boyunuzu ve kilonuzu bilmeniz yeterli.
Obezite gibi bir risk faktörüne sahip olmak, aşağıdaki sağlık problemlerini geliştireceğiniz anlamına gelmez. Ancak bunlardan birini veya daha fazlasını geliştirme şansınızı artırır. İşte obezitenin 10 sağlık riski ve bunları önlemek veya yönetmek için yapabilecekleriniz.
Obezite, genetik, hareketsizlik, ilaç kullanımı, yeme bozukluğu, dengesiz beslenme gibi pek çok faktöre bağlı karmaşık bir hastalıktır. Ruh sağlığını bile kötüleştiren, yaşam kalitesini düşüren aşırı kilo; pek çok hastalığın da tetikleyicisi olarak karşımıza çıkıyor.
Araştırmalar obezitenin aşağıdaki hastalıkların riskini artırdığını gösteriyor.
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
- Yüksek LDL kolesterol, düşük HDL kolesterol veya yüksek seviyelerde trigliserit (Dislipidemi)
- 2 tip diyabet
- Koroner kalp hastalığı
- Kireçlenme
- Felç
- Safrakesesi rahatsızlığı
- Klinik depresyon, anksiyete ve diğer ruhsal bozukluklar gibi akıl hastalıkları
- Osteoartrit (eklem içindeki kıkırdak ve kemiğin parçalanması)
- Uyku apnesi ve solunum problemleri
- Gestasyonel diyabet, preeklampsi, sezaryen doğumuna ihtiyaç duyan, kan pıhtıları, doğumdan sonra normalden daha ağır kanama, erken doğum, düşük, ölü doğum, beyin ve omurilik kusurları gibi hamilelik komplikasyonları
- Kolon , meme, endometrium (rahim zarı), böbrek ve yemek borusu kanserleri obezite ile bağlantılıdır. Bazı araştırmalar ayrıca obezite ile safra kesesi, yumurtalık ve pankreas kanserleri arasında bağlantılar olduğunu bildirmiştir .
- Yaşam kalitesi düşer.
- Vücut ağrısı artar ve fiziksel işlevde zorluklar yaşanır.
Riski Azaltmak İçin Neler Yapmalıyız?
Vücut ağırlığınızın yüzde 5 kadarını kaybetmek, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere pek çok sağlık problemi riskinizi azaltabilir. Diyet ve egzersiz, yavaş yavaş kilo vermenize yardımcı olacaktır. Yaşam tarzınızda köklü değişiklikler yapmanıza gerek yok. Anahtar şey tutarlı olmak, sağlıklı seçimler yapmaya devam etmektir.
Egzersiz için haftada en az 150 dakika orta derecede egzersiz hedefleyin. Bu, tempolu bir yürüyüşü de olabilir, 30 dakikalık yürüyüş de.Alıştıktan sonra, egzersizinizi haftada 300 dakikaya çıkarmayı deneyin. Ayrıca haftada en az iki kez şınav veya mekik gibi güçlendirici aktiviteleri rutininize dahil etmeye çalışın.
Daha sağlıklı beslenmenin birkaç yolu şunlardır:
- Tabağınızın yarısını sebzelerle doldurun.
- Beyaz ekmek, makarna ve pirinç gibi rafine edilmemiş tahılları kepekli ekmek, kahverengi pirinç ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllarla değiştirin.
- Yağsız tavuk, deniz ürünleri, fasulye ve soya gibi yağsız protein kaynakları yiyin.
- Kızarmış yiyecekleri, hızlı yiyecekleri ve şekerli atıştırmalıkları kesin.
- Gazlı içecekler ve meyve suyu gibi şekerli içeceklerden kaçının.
- Alkolden kaçının.
Sonuç Olarak;
Yaşam tarzınızı değiştirerek bu risk faktörlerinin çoğunu kontrol edebilirsiniz. Obeziteniz varsa, diyetisyen kontrolünde size uygun bir beslenme programı ile sağlıklı kilo vermeye niyet edin öncelikle. Herşey beyine başlar. Başlangıçta çok yüksek hedefler koymayın.
Kaynak: MedlinePlus, Healthline