Acai meyvesi, Güney Amerika bölgesine özgü bir meyvedir. Lakin uzun yıllardan beri Brezilya’da temel gıda ve tıbbi malzeme konumunda bulunmaktadır. Acai meyvesi, yüksek miktarda antioksidan potansiyeli taşıması sebebiyle Avrupa’da da popüler olmaya başlamıştır. Günümüzde acai meyveleri sadece Amazon Nehri havzası ve çevresinde bulunan ağaçlardan temin edilmektedir.
Acai meyveleri çok kolay bozulabilecek bir yapıya sahiptir. Bu sebeple taze olarak acai meyvesi bulmak oldukça zordur.
Acai Üzümünün Sağlığa Olan Faydaları
Acai meyvesi, sağlığı iyileştirici ve artırıcı besinler ve bileşikler ile yüklü olduğu için süper bir gıda olarak kabul edilir. Güçlü antioksidan aktivitesine en büyük katkıyı sağlayan flavonoid antosiyan bakımından zengindir. Kardiyovasküler hastalıklar (kalp ve damar hastalıkları), kanser, diyabet, obezite, mikrobiyal enfeksiyon ve nörodejeneratif (nöronal) hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
Acai berry meyvesi serbest radikallerle savaşan folifenollerden ferulik asit (cilt bakımında kullanılır) epikateşin, kateşin ve gallik asit içerir.
Araştırmacılar acai berry meyvesinin doymamış oleik asit bakımından da zengin olduğunu söylemektedir. Acai berry meyvesinin içerisinde bulunan bu oleik yağ asit, kardiyovasküler (kalp) hastalıkların ve felç riskinin düşürülmesinde büyük rol oynamaktadır.
Acai üzümü, içerisinde yüksek miktarda doymuş yağ içerir. Bu doymuş yağ iyi kolesterol olarak da bilinir. Acai meyvesi ayrıca Tip 2 diyabet hastalığı riskini de düşürmektedir.
Bu kadar çok faydaları olmasına rağmen Acai Berry meyvesini gereğinden fazla tüketmemeniz gerekmektedir. İçerisinde sağlığınıza zararlı olacak şekerleri içerdiği için fazla tüketimde sağlık için zarar teşkil edebilmektedir.
Acai Berry Meyvesi Besin Değerleri
100 gram akai meyvesinde besin olarak şunlar bulunur;
- Kalori: 62 kcal
- Toplam Yağ: 0,83 g
- Doymuş Yağ: 0 g
- Trans yağ: 0 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 13 mg
- Toplam karbonhidrat: 12.83 g
- Diyet lifi: 1,2 g
- Şeker: 11,1 g
- Protein: 0,83 g
- A Vitamini: 485 mcg
- C Vitamini: 42.1 mg
- Kalsiyum: 19 mg
- Demir: 0.16 m
Acai Berry Meyvesi Üzerinde Yapılan Araştırmalar
Journal of Agricultural and Food Chemistry'de yayınlanan bir araştırma, acai'nin yalnızca serbest radikal temizleme yeteneği ile potansiyel sağlık yararları sunmanın yanında, aynı zamanda hücresel bütünlüğü bozacak biyolojik aktiviteleri bastırmaya da yardımcı olabileceğini de gösteriyor.
Ayrıca, Plant Foods for Human Nutrition dergilerinde yayınlanan bir bilimsel çalışma, acai berry meyve pulpasının farelerde kimyasal olarak indüklenmiş ürotelyal mesane kanseri üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Araştırmacıların bulmuş olduğu sonuçlar, acai berry meyve pulpasının tüketilmesinin, geçiş hücre karsinomu, çeşitlilik, DNA hasarı ve tümör hücresi çoğalması vakalarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, acai meyvesi özü tedavisinin "muhtemelen potansiyel antioksidan etkisine bağlı olduğu" sonucuna varmışlardır.
Nutrition Journal dergisinde yayınlanan bir başka akademik çalışmada, acai berry meyve özünün metabolizma bozukluklarının risklerini nasıl etkilediği incelenmiştir. Bu akademik çalışma, bir ay boyunca günde en az 100 gram akai berry posası alan fazla kilolu 10 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmacılar, bir ayın sonunda deneklerin açlık şekeri, insülin seviyeleri ve toplam kolesterol seviyesinde düşüş olduğuna rastladılar. Ancak deneylerin sonucunda acai berry meyvesinin kan basıncına karşı bir etkisinin olmadığı görüldü.
Bilim adamları tarafından yürütülen akademik çalışmalar, acai berry meyve özünün, "aşırı kilolu yetişkinlerde metabolik hastalık riskinin azalttığı" sonucuna vararak, kalp hastalığı ve Tip 2 diyabet üzerine olanlar da dahil olmak üzere daha ileri çalışmaların gerekli olduğunu gösterdi.
Günümüzde genellikle tatlıları süslemede veya içecek şeklinde tüketilmesine rağmen, acai berry meyvesi geleneksel olarak balık veya etle yenir. Güney Amerika'da çorba ya da çeşniye dönüştürülerek tüketilir.