Uçuğa ne iyi gelir? Uçuğa iyi gelen bitkisel çözümler ve ev yapımı tarifler nelerdir?

Yediden yetmişe herkesin başına gelen uçuk rahatsızlığı virus kaynaklı bir rahatsızlık olup maalesef diğer birçok virüs kaynaklı rahatsızlıklar gibi kalıcı bir tıbbi tedavisi yoktur ama size verdiği acıları hafifletecek, iyileştirmeyi hızlandırabilecek bir çok yöntem vardır. Bu yazımızda size uçuk tedavisinde kullanılabilecek ev yapımı yöntemleri ve bitkileri paylaşacağız

Yaşam tarzında yapabileceğiniz değişiklikler (beslenme alışkanlıkları gibi) ve besin takviyeleri yoluyla iltihaplanma, tahriş ve diğer semptomlar azaltılabilir, şifa saçan bitkileri kullanarak uçuk yaralarınızı hızlıca iyileştirebilirsiniz. Burada anlatılan tedavi yöntemlerini denemeden önce her zaman doktorunuza danışıp olası dozaj ve yan etkiler konusunda bilgi alabilirsiniz.

Burada verilen bilgiler akademik çalışmalarla kanıtlanmış bilgilerdir. Şehir efsaneleri değildir.

Uçuk Hastalığına İyi Gelen Evde Uygulayabileceğiniz Basit Yöntemler

Aşağıda belirtilen yöntemler denenmiş ve doğruluğu onaylanmış evde rahatlıkla uygulayabileyeğiniz yöntemlerdir. Uçuk neticesinde yaşanılan şişlik, kaşıntı ve batmaya karşı size de yardımcı olabilir.

Sıcak kompres uçuk ağrılarına iyi gelir

PubMed'de yayınlanan bir araştırmaya göre ağrının oluştuğunu hissettiğiniz anda ısı uygulamanın uçuk tedavilerinde faydalı olduğu belirtilmekte. Zaten bir yara oluşmuşsa yinede bu tedavi yöntemini kullanabilirsiniz, ısı, ağrıyı ve şişliği en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Çorabı yarısına kadar pirinçle doldurup 50-60sn mikrodalgada tutarak ılık bir kompres yapabilirsiniz.

Soğuk kompres uçuk ağrılarına iyi gelir

Şişliği azaltmak için soğuk kompres de kullanabilirsiniz. Etkilenen bölgeye bir buz torbası vb soguk birşeyle kompres uygulayın. Her dört saatte bir soğuk kompres'i değiştirerek işlemleri tekrarlayın.

Kabartma tozu uçuğu iyileştirir

Kabartma tozu sürmek lezyonları kurutmaya ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunu yapmak için, ıslak bir pamuk topunu az miktarda saf karbonat içerisine değdirip uçuğun üzerine koyarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.

Mısır nişastası uçuğu iyileştirir

Mısır nişastası da lezyonları kurutabilir ve kaşıntıyı hafifletebilir. Kabartma tozuyla aynı yöntemi kullanarak uygulayabilirsiniz.

Sarımsak uçuğa iyi gelir

Çok eski tarihli araştırmalarda, sarımsağın her iki uçuk tipine karşı antiviral özelliklere sahip olabileceğini bildirilmiştir. Bir diş sarımsağı ezip ve zeytinyağıyla karıştırarak seyreltin. Bu karışımı günde üç defa uçuk üzerine uygulayabilirsiniz.

Elma sirkesi uçuk tedavisinde kullanılabilir

Elma sirkesi, antienflamatuar ve antiviral özellikleriyle bilinir. Bir ölçek sirkeyi, 3 ölçek ılık suyla karıştırıp uçuk üzerine uygulayabilirsiniz.

Uçuğa Yakalanmamak İçin Nasıl Beslen melisiniz?

Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler tükmeniz vücudunuzun herpes virüsüyle savaşmasına yardımcı olabilir. Klinik kanıtlar bu iddiaların bazılarını desteklemektedir.

Antioksidan açısından zengin sebzeler

Antioksidanlar açısından zengin sebzeler yemek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve iltihabı en aza indirebilir. Karnabahar, ıspanak, lahana ve domates, serbest radikal bağlayıcı antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca, herpes'i baskılayan lizin içerirler.

Omega-3 yağlı asitler

Omega 3 yağ asitleri, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kronik iltihaplı durumlara karşı vücuda yardımcı olur. Somon, uskumru, keten tohumu omega-3 bakımından zengin besinlerdir.

Protein

Sağlıklı bir seviyede protein tüketmek, herpes virüsü ve diğer patojenlerle savaşmak için çok önemlidir. Bol miktarda badem, yumurta ve yulaf yiyerek protein açısından yüksek ve doymuş yağ açısından düşük besin tüketmiş olursunuz.

C vitamini

Araştırmacılar, C vitamininin herpes salgınlarını kontrol almada ektin bir rol aldığını be hızlı bir şekilde iyileşmeye katkıda bulunduğunu söylüyor.

Biber, portakal ve çilek gibi renkli meyveler ve sebzeler C vitamini açısından zengindir.

Çinko

Çinko bakımından zengin besinlerle beslenmeniz size uçuk vakalarına karşı daha sağlam bir vücut sağlar. Buğday, nohut, kuzu eti yiyerek çinko alımını artırabilirsiniz.

B vitamini kompleksi

B vitaminleri, vücudunuzun herpes virüsüyle savaşmasında yardımcı eleman vazifesi görür. Yeşil fasulye, yumurta, ıspanak ve brokoliden B vitamini alabilirsiniz.

Asit

Asidik yiyecekler, uçuğu tahriş ederek iyileşme sürecini uzatabilmektedir. Gazlı içecekler ve işlenmiş yiyeceklerin hepsi daha asidiktir bu yüzden bu tarz yiyeceklerden kaçınıp bunların yerine su veya bitki çayı tüketin.

L-arginin

Arginin herpes virüsü semptonlarını tetiklemektedir. Bu yüzden yüksek miktarda arginin içeren çikolata gibi besinlerden uzak durmanız bu süreçte faydanıza olacaktır. Bunun yerine meyve kurularını tükebilirsiniz.

Şeker

Vücudunuz şekerleri aside dönüştürmektedir bu yüzden ilave şeker oranı yüksek gıdalardan kaçının. Muz, incir, hurma gibi besinler tükerek şeker ihtiyacınızı daha sağlıklı olarak giderebilirsiniz.

İşlenmiş ve koruyucu içeren gıdalar

İşlenmiş gıdalar oksidatif strese neden olan sentetik koruyucular içerir. Oksidatif stres seviyesini düşük tutmanız daha hızlı iyişelmenizi sağlar. Dondurulmuş hazır yiyecekler, rafine tahıl ürünleri ve şekerleri bu süre zarfında yemek listesinizden çıkarmanız faydanıza olacaktır.

Alkol

Alkol, beyaz kan hücresi baskılanmaktadır. Bu durumda virüse karşı vucudunuzu daha korumasız kılar. Bu yüzden alkol tüketmemelisiniz.

Uçuğa İyi Gelen Besin Takviyeleri

Takviyeler, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek virüslerle savaşmada vücuda yardımcı olabilir. Takviyeler, ilaçlar gibi belirli izne tabi olarak satışa sunulmaktadır olası yan etkilerinden kaçınmak için bir sağlık çalışanının tavsiyesine göre alınmalıdır.

B vitamini kompleksi

B vitamini kompleksi takviyeleri, tüm B sınıfı vitaminleri içerir. Bu vitaminler enerjinizi artırır, metabolizmayı güçlendirir ve sağlıklı hücre büyümesini destekler. Bu özellikler, herpes virüsü vücudunuza saldırırken çok önemlidir.

Lizin

Lizin, sindirim sisteminde ve sağlıklı hücre gelişmesinde kullanılan bir amino asittir. Lizinin herpes simplex ile savaşma potansiyeli üzerine araştırmalar devam etmektedir. Bazı araştırmalarda yayınlanan raporlara göre, günlük 500 mg ila 3.000 mg lizin alımının uçuk ile savaşta faydalı olabileceği belirtilmektedir.

Probiyotikler

Probiyotikler uçuk enfeksiyonlarıyla mücadelede önemi rol almaktadır. Ayrıca probiyotikler bağışıklık sisteminizi de güçlendirebilir. Öğünlerinize yoğurt ekleyerek probiyotik alımına başlayabilirsiniz. Lactobacillus rhamnosus suşlarını içeren probiyotik takviyelerinide tercih edebilirsiniz.

Uçuğa İyi Gelen Bitkiler, Yağlar ve Diğer Solüsyonlar

Şifalı bitkiler doğru kullanıldığında, iyileşmeyi hızlandırmaya, kaşıntıyı gidermeye ve rahatsızlığı uyuşturmaya gibi faydaları olabilir.

Esansiyel yağların bir çoğu seyreltilmeden direk kullanılması halinde cildi tahriş edebilirler. Bu tarz yağları, hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı yağlar ile seyreltilip güvenli bir şekilde kullanmak gerekir. Aşağıda listelenen yağlar aksi belirtilmedikçe taşıyıcı yağ ile seyreltilip kullanılmalıdır.

Direk uçuk üzerine uygulamadan önce test yapmanız uygun olacaktır. Zaten hassas bir bölgeye tahriş edici madde uygulamanız istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Aşağıdaki adımları izleyerek basit testi yapabilirsiniz:

  1. Yağı ön kolunuza uygulayın.
  2. 24 saat bekleyin. Kaşıntı, iltihaplanma veya başka bir tahriş hissederseniz, alanı iyice yıkayın ve kullanmayı bırakın.
  3. 24 saat içinde herhangi bir olumsuz belirti yaşamazsanız kullanmaya başlayabilirsiniz.

Taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi gerekmeyen yağlar: aloe vera, manuka balı, meyan kökü özü ve ekinezya özü.

Taşıyıcı yağ ile seyrelyilmesi gerekenler: uçucu yağlar (çay ağacı, papatya, zencefil, kekik, okaliptüs), cadı fındığı, limon otu özü ve neem özü.

Propolis uçuğa iyi gelir

PubMed'de yayınlanan ve Türklerin yaptığı bir araştırmaya göre propolis, uçuğa neden olan her iki virüs tipinide baskıladığı rapor edilmiştir. Propolisin 24 saatlik inkübasyondan sonra HSV-1 replikasyonunu inhibe etmeye başladığını ve HSV-2'ye karşı da propolis aktivitesinin inkübasyondan 48 saat sonra başladığı belirtilmektedir. Yine ilaç etki maddesi olan asiklovirin ile beraber kullanıldığında çok daha hızlı bir netice alındığı saptanmıştır.

Zeytin Yaprağı özü uçuğa iyi gelir

Yine PubMed'de yayınlanan ve yine Türklerin yapıtığı bir araştırmaya göre zeytin yaprağı özünün de uçuk virüsü olan herbes simpleks üzerinde baskılayıcı etkiye sahip olduğu bildirilmiştir. Yayınlanan bu araştırmada toksitide durumu ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığı ayrıca belirtilmiştir.

Aloe Vera uçuk tedavisinde kullanılabilir

Aloe vera'nın yaralar üzerinedeki iyileştirme etkisi kanıtlanmıştır. Uçuk lezyonlarına iyi geldiğide yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır. Aloe vera özü, seyreltilmeden vücudun hemen hemen her bölgesine doğrudan uygulanabilir.

Çay ağacı yağı uçuğa iyi gelir

Çay ağacı yağı'da araştırmalar neticesinde uçuk rahatsızlıklarına iyi geldiği kanıtlanmıştır aynı zamanda güçlü bir antiviral'dir. Çay ağacı yağı, uçuk veya genital herpes üzerinde kullanmadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Cadı fındığı uçuk tedavisinde kullanılabilir

Cadı fındığı da önemli antiviral özellikleri sahiptir. Bazı insanlarda tahriş edici yan etki görünmezken bazılarında saf cadı fındığını kullanmak istenmeyen problemlere neden olabilmektedir. Eğer cildiniz hassas ise seyrelterek kullanmanız tavsiye edilir.

Manuka balı uçuk tedavisinde kullanılabilir

Manuka balının HSV-1 ve HSV-2'nin tedavisinde kullanılan ilaçlardaki asiklovir etki maddesi kadar etkili olduğunu belirtlen araştırmalar mevcuttur. Manuka balı, seyreltilmeden doğrudan uygulanabilir.

Keçi sütü uçuğa iyi gelir

Keçi sütü, herpes simplekse karşı etkili olabilecek antiviral özellikler içerir. Keçi sütünü seyreltmeden direk uygulayabilirsiniz.

Papatya yağı uçuğa iyi gelir

Bazı araştırmalar, papatya yağının HSV-2'yi tedavi etmeye yardımcı olabilecek özelikler taşıdığını, oluşan acıları hafiflettiğini belirtmektedir. Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Zencefil yağı uçuğa iyi gelir

Zencefil yağı uçuk virüsünü öldürme potansiyeline sahiptir. Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Kekik yağı uçuğa iyi gelir

Kekik yağı da uçuk virüsüyle savaşma potansiyeline sahiptir. Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Adaçayı yağı uçuğa iyi gelir

Adaçayı yağı da kekik ve zencefil yağları gibi uçuk virüsünü yoketme özelliğine sahiptir. Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Okaliptüs yağı uçuğa iyi gelir

Okaliptüs yağınında uçuk üzerinde iyileştiri özelliklere sahip oldugu PubMed'de yayınlanan araştırmalara göre kanıtlanmıştır. İyi bir antiviraldir. Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Meksika kekik yağı uçuk tedavisinde kullanılabilir

Meksika kekik yağı, güçlü bir antiviral olan karvakrol içerir. Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Limon otu özü uçuğun tedavisinde kullanılabilir

Limon balsamı özü yağı yine PubMed'de yayınlanan bir araştırmaya göre uçuk üzerinde olumlu etkiler yaptığı ve bulaşma riskinizi azalttığı belirtilmiştir. Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Adaçayı ve ravent özü uçuğa iyi gelir

Yine PubMed'de yayınlanan araştırmalara göre topikal bir adaçayı-ravent preparatının HSV-1 tedavisinde asiklovir kadar etkili olabileceğini belirtiliyor. Bu karışım bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Meyan kökü özü uçuğa iyi gelir

Meyan kökünün aktif bileşeni, antiviral ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özellikler meyan özünü salgınlar için umut verici bir tedavi haline getirir. Meyan kökü seyreltilmeden doğrudan uygulayabilirsiniz.

Ekinezya özü uçuğa iyi gelir

Yapılan araştırmalar, Ekinezya özütünün uçuk hastalığına neden olan herpes simpleks virüsüne karşı etkili bir antiviral olabileceğini göstermiştir. Aynı zamanda,uçuk ağrılarını hafifletebilecek anti-enflamatuar özelliklerede sahiptir. Ekinezya özünü seyreltmeden doğrudan uygulayabilirsiniz.

Neem özü uçuğa iyi gelir

Neem özütü anti-uçuk özelliklerine sahip olabileceği yapılan araştırmalarda belirtiliyor. Saf Neem yağı cildinizi tahriş edebilir bu yüzden bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hastalıklar Haberleri