Grip virüsü sizi sandığınızdan daha uzun süre etkileyebilir
Pek çok insan birkaç yıldır ilk kez gribin kendine özgü ıstırabını yaşıyor. Daha hafif geçen iki yıllık grip sezonunun ardından, gribin ne olduğunu ve grip olursanız ne yapmanız gerektiğini hatırlatalım.
Doktorlar, bu grip sezonunun geçtiğimiz birkaç yıla kıyasla daha erken ve daha ağır geçtiğini söylüyor. Ohio'daki Cincinnati Çocuk Hastanesi'nde bulaşıcı hastalıklar bölümünde çocuk doktoru olan Robert Frenck, bunun nedeninin gribin döngüsel doğası ve evden çalışmak, maske takmak ve daha küçük sosyal toplantılar yapmak gibi Covid önlemlerinin kaldırılması olduğunu söylüyor.
Doktorlara bu yıl grip virüsünün evinizde hastalığa neden olması durumunda neler beklemeniz gerektiğini sorduk.
En sık hangi belirtiler görülür?
Dr. Frenck, gribin ayırt edici semptomlarının ateş, baş ağrısı, titreme ve vücut ağrıları olduğunu söylüyor. Boğaz ağrısı ve öksürük de tipiktir, diyor.
Ancak Nashville, Tenn'de iç hastalıkları doktoru ve Amerikan Doktorlar Koleji Başkanı Ryan Mire, grip olan herkesin ateşinin çıkmayacağını söylüyor.
Islip, N.Y.'de aile doktoru ve Amerikan Aile Hekimleri Akademisi Başkanı Tochi Iroku-Malize, çocuklarda grip virüsünün sindirim sistemini enfekte edebileceğini ve ishale neden olabileceğini söylüyor.
Grip semptomları aniden, bir gün hatta saatler içinde ortaya çıkma eğilimindedir. Dr. Mire, "Bu o kadar ani bir değişimdir ki, genellikle kendilerini kötü hissetmeye başladıkları zamanı tam olarak tespit edebilirler" diyor. Bu durumun, semptomların daha yavaş ortaya çıkma eğiliminde olduğu soğuk algınlığı gibi diğer virüslerden farklı olduğunu söylüyor.
Ve soğuk algınlığının aksine, semptomları atlatma olasılığınız daha düşüktür. "Kendinizi berbat hissedersiniz" diyor Dr. Frenck. "Sadece yatağa girmek ve yorganı başınızın üzerine çekmek istiyorsunuz."
Grip belirtileri ne kadar sürer?
Dr. Frenck, ortalama olarak ateş, titreme ve vücut ağrılarının üç ila beş gün arasında sürdüğünü söylüyor. Ancak yorgunluk ve öksürüğün üç haftaya kadar sürebileceğini söylüyor.
Dr. Mire, gribin seyrinin son derece bireysel ve öngörülemez olduğunu belirtiyor.
"72 saat sonra kendini daha iyi hisseden hastalarım olduğu gibi, kendini çok kötü hisseden ve neredeyse iki hafta boyunca işe gidemeyen hastalarım da oldu" diyor. Grip aşısı olup olmadığınız, bağışıklık sisteminizin ne kadar güçlü olduğu ve ne kadar yüksek dozda virüs aldığınız, semptomlarınızın ne kadar yoğun olduğunu ve ne kadar sürdüğünü etkileyebilir.
Grip semptomları neden bu kadar uzun sürebilir?
Dr. Frenck, grip olan kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeye başladıktan sonra genellikle 10 ila 14. günler arasında daha kötüye gidebileceğini söylüyor.
Semptomların bu şekilde kötüleşmesi, pnömoni gibi ikincil bir bakteriyel enfeksiyona işaret edebilir. Zatürre genellikle ateşin geri dönmesi ve bazen nefes almada güçlükle birlikte kötüleşen bir öksürük ile karakterizedir. Dr. Mire, insanlarda ayrıca kulak veya sinüs enfeksiyonları ve hatta influenza virüsü omurilik sıvısına girdiğinde ortaya çıkan ve kafa karışıklığına ve diğer semptomlara neden olabilen ensefalit gelişebileceğini söylüyor.
Dr. Iroku-Malize, nefes almakta güçlük çekiyorsanız, bir şey yiyip içemiyorsanız ya da iyileşme gösterdikten sonra semptomlarınız kötüleşiyorsa doktorunuza görünün diyor.
Doktorlar, insanları hastanelik eden ve gripten ölümlere yol açabilen şeyin genellikle ikincil enfeksiyonlar, özellikle de zatürre olduğunu söylüyor. Gripten kaynaklanan ikincil bakteriyel enfeksiyonların antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.
Grip olduğunuzda ne kadar süre bulaşıcı olursunuz?
Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü olan ve grip bulaşması üzerine çalışan Seema Lakdawala, insanların grip virüsünü yaklaşık dört ila beş gün boyunca taşıdığını söylüyor.
Ancak Dr. Lakdawala, griple ilgili asıl zor olanın, belirtileri göstermeden yaklaşık 24 saat öncesinden itibaren bulaşıcı olmanız olduğunu söylüyor.
Dr. Mire, ateşin yüksek viral yüklerle ilişkili olduğunu, bu nedenle insanların ateşleri varken oldukça bulaşıcı olduklarını söylüyor. Hastalarına ateşleri düşene kadar, ateş düşürücü herhangi bir ilaç kullanmadan en az 24 saat evde kalmalarını tavsiye ediyor. Bundan sonra bulaşıcı olma olasılıkları çok daha düşüktür.
Dr. Lakdawala, bu yıl dolaşımda olan gribin H3N2 versiyonu daha çok yakın temas yoluyla bulaştığından, maske takmanın, havalandırmayı artırmanın ve sosyal mesafeyi korumanın virüsün yayılma olasılığını azaltacağını belirtiyor.
İnsanlar genellikle influenzaya maruz kaldıktan yaklaşık bir ila iki gün sonra enfekte olurlar.