Çoğu kadında menopoz 45 ila 55 yaşları arasında başlar. 45 yaşın altındaysanız vede adet görmeniz seyrekleşti veya tamamen durdu ise bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
Erken Menopoz Nedenleri
Yumurtalıklarınızın Durması
Kadınlık hormonlarının özelilkle de östrojen hormonunun seviyesi normalin altına düştüğü durumlarda erken menopoz doğal olarak ortaya çıkabilir. Buna erken yumurtalık yetmezliği veya primer yumurtalık yetmezliği de denir. Erken yumurtalık yetmezliğinin nedeni genellikle bilinmemektedir ancak bazı kadınlarda şunlardan kaynaklanabilir:
- kromozom anormallikleri - Turner sendromlu kadınlarda olduğu gibi
- otoimmün bir hastalık - bağışıklık sisteminin vücut dokularına saldırmaya başladığı
- tüberküloz, sıtma ve kabakulak gibi bazı enfeksiyonlar - (çok nadirdir)
Erken yumurtalık yetmezliği bazen kalıtsalda olabiliyor. Akrabalarınızdan herhangi biri çok genç yaşta (20'li veya 30'lu yaşlarda) menopoza girmişse bu durum sizde de söz konusu olabilir.
Kanser Tedavileri
Radyoterapi ve kemoterapi de erken yumurtalık yetmezliğine neden olabilmektedir bu bazen kalıcı bazen de geçici bir durum olabiliyor.
Kanser tedavisi sonrası erken menopoz geçirme riskiniz aşağıdakilere bağlı olarak değişecektir
- Yaşınız - henüz ergenliğe ulaşmamış kızlar yaşlı kadınlardan daha güçlü tedaviye tolerans gösterebilir
- Aldığınız tedavi türü - farklı kemoterapi türleri yumurtalıklarda farklı şekilde etki gösterebilmektedir.
- Radyoterapi uygulanan yer - beyniniz veya pelvisinizin yakınında bir yerde radyoterapi tedavisi görüyorsanız erken menopoz olma riskiniz yükselecektir
Yumurtalıkların Cerrahi Bir Operasyon Sonucu Alınması
Her iki yumurtalığın cerrahi operasyon sunucu alınması da erken menopoza neden olur. Örneğin, histerektomi (rahmi çıkarma işlemi) sırasında yumurtalıkların da çıkarılması gerekebilir.
Erken Menopoz Belirtileri
Erken menopozun ana semptomu hamilelik gibi bir sebep olmaksızın adetten kesilmektir. Bazı kadınlar aşağıda belirttiğimiz diğer tipik menopoz semptomlarına sahip olabilirler:
- ateş basması
- gece terlemeleri
- İlişki sırasında vajinal kuruluk ve rahatsızlık
- uyku güçlüğü
- düşük ruh hali veya kaygı
- cinsel dürtü azalması (libido)
- hafıza ve konsantrasyon sorunları
Erken menopoz geçiren kadınlarda düşük östrojen hormonu nedeniyle osteoporoz ve kardiyovasküler hastalık riskinde artış olmaktadır.
Erken Menopoz Tanısı
Doktorunuz, hormon seviyelerinizi kontrol etmek için semptomlarınıza, aile geçmişinize ve kan testlerine dayanarak erken menopoz tanısı koyabilir.
Erken Menopoz Tedavisi
Erken menopoz için ana tedavi eksik hormonlarınızı telafi etmek için kullanılan ilaçlardır. Doktorunuz muhtemelen tedavide uzun süreli koruma sağlamak için size uzun süre (ortalama menapos yaşına kadar) bu ilaçları kullanmanızı önerecektir.
Bazı meme kanseri türlerinde maalesef bu ilaçla tedavi yöntemleri uygulanamamaktadır.
Kalıcı erken menopoz doğal olarak çocuk sahibi olma yeteneğinizi etkileyecektir. Her yaştan kadın için oldukça üzücü olan bu durum için bir kaygınız varsa bir psikolojik destek alabilirsiniz