Yumurta mutfaklarda en çok kullandığımız besinlerden biridir. Kabuğu ise genellikle çöpe atılır. Gelin yumurta kabuğu tozunun faydalarına bir göz atalım.
Etkili Bir Kalsiyum Kaynağıdır
Yumurta kabukları genellikle kalsiyum takviyesi olarak kullanılır. Sadece yarım yumurta kabuğu, bir yetişkinin ortalama günlük gereksinimlerini karşılamaya yetecek kadar kalsiyum sağlayabilir. Ayrıca az miktarda protein ve stronsiyum, florür, magnezyum ve selenyum dahil olmak üzere mineraller de içerir. Tıpkı kalsiyum gibi, bu mineraller de kemik sağlığı için önemlidirler.
Yapılan bazı araştırmalar, yumurta kabuğu tozundaki kalsiyumun saf kalsiyum karbonattan daha iyi emilebileceğini ve bu da onu etkili bir kalsiyum takviyesi yaptığını gösteriyor.
Osteoporoz Riskini Azaltabilir
Yaşlılık, yetersiz kalsiyum alımı zamanla kemik kaybına ve osteoporoza da neden olabilir. Osteoporozlu postmenopozal kadınlarda yapılan bir araştırma, yumurta kabuğu tozunun D3 vitamini ve magnezyum ile birlikte alınmasının kemik mineral yoğunluğunu artırarak kemiklerini önemli ölçüde güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Yumurta kabuğu tozu, osteoporoz riskini azaltmada saflaştırılmış kalsiyum karbonattan bile daha etkili olabilir.
Yumurta Kabuğu Zarı Eklem Sağlığına Fayda Sağlayabilir
Yumurta kabuğu zarı, yumurta kabuğu ile yumurta akı arasında bulunur. Haşlanmış bir yumurtayı soyduğunuzda kolayca görülebilir.Yumurta kabuğu zarı esas olarak kolajen formundaki proteinden oluşur . Ayrıca az miktarda kondroitin sülfat, glukozamin ve diğer besinleri içerir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, düzenli olarak yumurta kabuğu zarı takviyesi alımının eklemlerinize fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Yumurta Kabuğu Tüketmenin Riskleri Var mı?
Doğru hazırlandığında yumurta kabuğu tozu güvenli kabul edilir. Aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. İlk olarak, boğazınıza ve yemek borunuza zarar verebileceğinden büyük yumurta kabuğu parçalarını yutmaya çalışmayın. İkincisi, yumurta kabukları Salmonella enteritidis gibi bakterilerle kontamine olabilir . Gıda zehirlenmesi riskini önlemek için yumurtaları kabuklarını yemeden önce mutlaka kaynatın. Son olarak, doğal kalsiyum takviyeleri nispeten yüksek miktarlarda kurşun, alüminyum, kadmiyum ve cıva gibi toksik metaller içerebilir. Bununla birlikte, yumurta kabuğundaki bu toksik elementlerin miktarları, istiridye kabukları gibi diğer doğal kalsiyum kaynaklarından daha düşük olma eğilimindedir ve genellikle endişe verici değildir. Bu nedenle kalsiyum takviyesi almaan önce uzmana başvurun.
Evde yumurta kabuğu nasıl elde edilir?
Yumurta kabukları evde kolaylıkla toz haline getirilebilirsiniz. Su veya meyve suyu ilekarıştırıp tüketebilrsiniz. Kalsiyum gereksinimlerinizi karşılamakta zorlanıyorsanız veya osteoporozdan muzdaripseniz, ev yapımı yumurta kabuğu tozu, ticari takviyelere etkili ve ucuz bir alternatif olacaktır.
Evde yumurta kabuğu tozu hazırlamak için kabukları kaynatıp kuruttuktan sonra havan ve tokmakla ezebilirsiniz.
Kaynak: Healthline, Emedihealth