Meme kanseri, tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Verilere göre dünyadaki her 8 kadından biri meme kanseri riski taşımakta olup son yıllarda görülme sıklığı daha da artmıştır.
Yeşil çay meme kanserini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir mi?
Son yıllarda yeşil çay ile meme kanseri arasında bir ilişki olup olmadığına yönelik pek çok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların yapılmasında ise insanların çok miktarda yeşil çay içtikleri bölgelerde meme kanseri oranının ciddi oranda düşük olması neden olmuştur.
Peki neden yeşil çay?
Yeşil çay, Asya'nın bazı bölgelerine özgü bir bitki olan Camellia sinensis'in yapraklarından yapılır. Aynı bitki aynı zamanda beyaz, oolong ve siyah çaylar üretir ve her tür, yaprakların gelişiminde ilerleyen bir aşamayı temsil eder. Yeşil, beyazın ardından gelir ve bazı bileşiklerin en yüksek konsantrasyonlarında olduğu aşama gibi görünür.
Antioksidanlar ve Serbest Radikaller
Yeşil çayın kanserle mücadele ünü, antioksidan özelliklere sahip kimyasallar olan polifenollerinden gelir.
Peki antioksidanlar ne işe yarar?
Antioksidanlar, vücudunuzdaki hücreleri serbest radikallerden, çevredeki kimyasalların veya yaşlanmanın neden olduğu hasarı hızlandıran ve kanserin (ve diğer hastalıkların) gelişmesine yol açabilen yüksek reaktif moleküllerden korur.
Serbest radikaller dokulara birçok şekilde zarar verebilir, bunlardan biri doğrudan DNA'ya zarar vermektir. DNA hasarı (gen mutasyonları) kanserin gelişmesine yol açtığından dolayı, araştırmacılar, serbest radikalleri zarar görmeden önce etkisiz hale getirebilecek besin maddelerinin neler olabileceğini incelemeye başladılar.
Yeşil çay, epigallocatechin-3-gallate (EGCG) adı verilen bir kateşin içerir. Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan doğal antioksidanlardır.
EGCG, neredeyse yalnızca yeşil çayda bulunan antioksidanlardan biridir.
Serbest Radikaller Neden Önemlidir?
100.000'den fazla kişi üzerinde yapılan çalışmaların birinde, günde bir fincan yeşil çay tüketenlerin genel olarak daha az kanser riskine yakalandığı gözlemlenmiştir.
2017'de yapılan başka bir araştırma, bir yıl boyunca EGCG takviyesi verilen kadınlarda meme kanseri oranının daha düşük olduğunu göstermiştir.
Fakat yeşil çayın meme kanseri riskini azaltmadaki rolü üzerine daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Şimdiye kadar, çoğu çalışma laboratuvarda veya farelerde meme kanseri hücreleri üzerinde yapılmıştır, ancak bugüne kadar elde edilen sonuçlar yine de cesaret vericidir.
Sonuç olarak antioksidan içeriği yüksek yeşil çay beslenmenin bir parçası olmalıdır. Hiç bir besin tek başına tedavi edemez.