Bilim doğruladı: Bu alışkanlıklar hayatınızdan yıllarınızı çalıyor!

Yaş almasına rağmen genç görünmek herkesin hayali. Günlük alışkanlıklarınızı değiştirerek erken yaşlanmayı durdurmak mümkün mü?. Daha sağlıklı yaşamak için bırakmanız gereken alışkanlıkları sizin için araştırdık.

Yaş 35'i geçti mi "yaşlanma" terimi girer hayatımıza. Daha öncesinde hiç kimse yaşlanacağım, yaşlanıyorum gibi cümleler kurmaz. Peki yaşam tarzımızda değişiklikler yaparak yaşlanmayı azaltabilir miyiz?

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, yaşlanmayı geçiktirme yollarınından bahsederken, "hareketli yaşayın, sigara/alkolden uzak durun, kilo verin, antioksidan bakımından zengin beslenin" uyarısında bulunuyor. Biz de sizler için hızlı yaşlanmaya neden olan alışkanlıkları araştırdık.

ŞEKER TAM BİR ZEHİR!

Uzmanlar, şekerli yiyeceklerin zararlarını her fırsatta dile getiriyor. Clinical Dermatology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre; şeker, cildi genç tutan ve onaran kalojen üretimini azaltır. Rafine şekerli yiyecekler ve içeeklerden, işlenmiş gıdalardan uzak durun.

UYKU HERŞEY!

Uyku, vücudunuzun gerekli bakımı yaptığı, beyninizden cildinize kadar her şeyi yeniden başlattığı ve onardığı bir zaman dilimidir.. Clinical and Experimental Dermatology'de yayınlanan bir araştırmaya göre; yeterli ve kaliteli uyuyan kadınların daha sağlıklı ciltleri var. Uzmanlar kaliteli uykuyu günlük 7 ile 9 saat arası olarak kabul ediyor.

ARTIK EGZERSİZ HAYATIN BİR YERİNDE YER ALACAK BAŞKA ÇARE YOK!

Kalbinizi, beyninizi ve bağışıklığınızı güçlü tutmak için her gün 30 dakika orta derecede egzersiz yapın. Uzmanlar, düzenli egzersiz yaparak daha genç görüneceğiniz konusunda hemfikir.

SİGARA ÖYLE YA DA BÖYLE BIRAKILACAK

Sigara resmen sağlığını alırım diyor ama hala anlamıyorsunuz! Sigara dumanındaki yüzlerce toksin, kan damarlarının daralmasına neden olarak oksijen ve besinlerin cilde ulaşmasını engeller. Sigara içmek size daha yaşlı, kırışık, donuk ve solgun bir cilt verir. JAMA'da yayınlanan bir araştırma, sigara içenlerin içmeyenlere göre üç kat daha fazla kırışıklığa sahip olduğunu gösterdi.

GÜNEŞİN ZARARLARINI DA DİKKAT AL

Güneşin tadını çıkarmak elbetteki ruh halini iyileştirir ve D vitamini için olmazsa olmazdır. Fakat çok fazla güneşe kalmak, cildin yaşlanmasını da berabererinde getirir. Güneş; kolajen ve elastin kaybına neden olarak cildin kırışmasına neden olur. Güneş ışınlarını çok fazla emmek sizi daha yaşlı göstermekle kalmaz, cilt kanserinin oluşumuna da yol açabilir. Güneş koruyucu krem sürmeyi ihmal etmeyin.

TUZUN FAZLASI ZARAR

Fazla sodyum; dehidrasyona, su tutulmasına ve şişkinliğe neden olur. Bu da daha yaşlı görünmenizin bir sebi olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan bazı araştırmalar, tuzlu gıdaların DNA'ya zarar verdiğini, telomerleri kısalttığını ve yaşlanmayı hızlandırdığını gösteriyor.

YANMIŞ, AŞIRI KIZARMIŞ ETTEN UZAK DUR

Et uzun süre yüksek sıcaklıkta piştiğinde kömürleşmiş bir görünüm kazanır, bu durum etin kanserojen kimyasallara maruz kalmış olabileceklerinin bir işaretidir. Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI), kömürleşmiş etlerde bulunan iki kanserojen bileşiğin (heterosiklik aminler (HCA) ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'ler)), DNA'da kanser riskinizi artırabilecek değişikliklere neden olduğunun tespit edildiğini söylüyor. NCI, bu kanserojenlerin oluşumunu azaltmak için etin doğrudan aleve maruz bırakılmasından veya limon suyu gibi bir antioksidanın ete eklenmesinden kaçınılmasını öneriyor.

STRES BAŞ BELASI!

Araştırmalar sürekli stres altında kalan kişilerin, yüksek tansiyona, göğüs ağrısına, daha yavaş metabolizmaya ve obeziteye daha yatkın olduklarını gösteriyor. Bunların hepsi, ömrü kısaltan yaşa bağlı hastalıkların habercisidir. Daha da kötüsü, stresli olduğumuzda canımızın daha yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaları yeme eğilimindedir. Bu da zararın katmerlenmesi anlamına gelir.

BEYAZLARDAN VAZGEÇMENİN ZAMANI GELDİ

Beyaz pirinç, beyaz ekmek, makarna ve pizza gibi beyaz tahıllar yemek, daha az tam tahıl yediğiniz anlamına gelir. Tam tahılların yüksek B vitamini içeriği , vücuttaki inflamatuar hormon homosisteinini azaltmaya yardımcı olur. Tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna vs tüketmek için beklemenin anlamıyo yok...

İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN
İşlenmiş etlerde kullanılan nitratlar ve koruyucuların, vücudunuzda serbest radikaller oluşturmaları nedeniyle proinflamatuar olduklarını biliyor musunuz? Serbest radikaller, hücrelerinizin ve DNA'nızın oksidasyonuna yol açar ve kansere veya diğer sağlık koşullarına yol açacak kadar hasara neden olabilirler. Ayrıca, bu etler genellikle kalbi yaşlandıran doymuş yağlarla doludur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri