Bir kişinin kansere yakalanması pek çok faktöre bağlıdır. Sigara kullanımı, obezite, yanlış beslenme alışkanlığı, uzun süre güneşe maruz kalma, kullanılan kimyasallar kanser nedenlerinden sayılıyor.
Araştırmalar, tüm kanser vakalarının neredeyse yarısının yaşam tarzındaki değişikliklerle önlenebileceğini gösteriyor.
İşte kanserden korunmak için yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler
1.Egzersiz Yapın
Fiziksel aktivite, meme ve kolon kanseri dahil olmak üzere pekçok kanser türü riskini azaltır. Uzmanlar günde en az 45 dakika egzersiz yapmanın sandığınızdan daha fazla fayda sağladığını söylüyor. Bu, elbette spor salonuna gitmek zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Haftada birkaç kez bahçe işleri gibi hafif aktivitelerin bile akciğer kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını unutmayın.
2.Kilonuzu Kontrol Edin
Orta bölgenizdeki fazla kilo, meme ve kolon kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri artırmanın yanında diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer hastalıklar için de risk teşkil eder.
3.Daha Fazla Ayağa Kalkın
Son araştırmalar, günlerinin çoğunu oturarak geçiren kişilerin kolon ve endometriyal kanser geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bunun için her iki saatte bir ayağa kalkıp mutlaka dolaşın.
4.Meyve ve Sebze Yiyin
Meyve ve sebzeler açısından zengin bir beslenme, yalnızca kansere yakalanma riskinizi değil, aynı zamanda kalp hastalığı, diyabet ve diğer potansiyel olarak ölümcül hastalıklara da yakalanma riskinizi büyük ölçüde azaltır.
Meyve ve sebeler, hasarlı hücrelerin onarılmasına yardımcı olan antioksidanlar içerdiği için beslenmenizde olmazsa olmaz olmalıdır unutmayın.
5.Kırmızı Eti Sınırlandırın ve İşlenmiş Etlerden Kaçının
Çok sayıda araştırma, hayvansal yağ oranı yüksek bir beslenmenin kolon kanseri de dahil olmak üzere pekçok kanser riskini artırdığını göstermektedir . Kırmızı etten yağ kesmek bile sadece kalp sağlığı için faydalı olmakla kalmaz, kolon ve meme kanseri riskini de azaltır.
Araştırmalar yağlı gıdaların kanser gelişimine katkıda bulunan safra asitleri ve hormonların üretimini artırdığını göstermiştir. Buna karşılık, vejeteryanların normal kırmızı et yiyenlere kıyasla kansere yakalanma olasılığı daha düşüktür.
6.Sigaradan ve Dumana Maruz Kalmaktan Kaçının
Sigara içmek, akçiğer kanseri başta olmak üzere ağız, rahim ağzı, mesane, boğaz kanserinin en büyük tetikleyicisidir.Vücudunuz sigarayı bıraktıktan birkaç dakika sonra bile iyileşmeye başlar ve pek çok kanser riski, bıraktıktan beş yıl sonra yarı yarıya azalır.
20, 30 ve hatta 40 yıldır sigara içmiş olsanız bile hiç bir şey için geç değil unutmayın. Aynı şekilde puro içmenin, nargile içmenin de tehlikeli olduğuna dair kanıtların olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Sigara içmeseniz bile, pasif içicilikten kaçının. Biri sizi dumanıyla rahatsız ediyorsa buna müsamaha göstermeyin.
7.Cildinizi Koruyun
Cilt kanseri, kadın erkek herkesta görülen yaygın kanserlerden olup tüm kanser tanılarının yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Cilt kanserini önlemenin ilk adımı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmaktır.
Güneşteyken, cildinize her zaman en az güneş koruma faktörü (SPF) 15 olan güneş kremi uygulayın. Bazı doktorlar en az SPF 30 öneriyor. Güneşe çıkarken güneşten koruyucu giysiler giymeyi, şapka takmayı ve güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin
8.Ailenizin Tıbbi Geçmişini Bilin
Ailedeki kanser öyküsü kanser vakalarındaki en büyük risk faktörlerindendir. Doktonuza muayene olurken yakın akrabalarınızda kansere yakalanan varsa mutlaka söyleyin.
9.Neye Maruz Kaldığınızı Bilin
Kimyasallar, kansere yakalanma riskini artıran önemli etkenlerden biridir. Bunun için temizlik malzemesi alırken etiketleri okumayı ihmal etmeyin. Sert kimyasallar veya temizleyicilerle çalışırken ortamı iyice havalandırın ve eldiven giyin.
10.Yıllık Rutin Kontrolünüzü Yaptırın
Her yıl düzenli kontrollerini yaptırmak , erken tanı için çok önemlidir.
Uzmanlar;
- 45 yaşından itibaren kolorektal kanser taraması için kolonoskopi yaptırılmasını
- 50 yaşından itibaren her kadının yılda bir kez mamagrofi çektirmesini
- 50 yaşını dolduran erkeklerin prostat kanseri taraması yaptırmasını
- Sigara içen yada bırakanların akciğer kanseri için BT taraması yaptırmasını
- Cilt kanserine yol açabilecek olağan dışı lekeler veya benleri olanların dermatologa gitmesini önermektedir.
Kaynak: https://www.verywellhealth.com/top-ways-to-prevent-cancer-513787