Sıcak çarpması ya da güneş çarpması olarak da bilinen hipertermi, genellikle aşırı sıcaklıklara uzun süre maruz kalmanın ya da yüksek eforlu egzersiz sonrasında vücudun sıcaklığının çok fazla yükselmesi sonucu oluşan bir hastalıktır aslında. Hasta hızlı kalp atışı, düzensiz nefes alma, baş dönmesi, mide bulantısı, kas krampları ve kafa karışıklığı yaşayabilir, bilincini dahi kaybedebilir.
Sıcak çarpması her yaş grubunda görülse de 70 yaşın üzerinde daha fazla görülmektedir. İlerleyen yaşa ek olarak, sıcak çarpması riskini artıran diğer faktörler obezite, diyabet ve kalp hastalığı olarak sıralanabilir.
En çok yaz aylarında görülen ve ölümcül sonucları olan sıcak çarpmasını önlemek için neler yapılmalı? Gelin hep birlikte öğrenelim.
SICAK HAVALARDA SICAK HAVA ÇARMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Bol Sıvı Tüketin
Sıcak havalarda su alımınızı artırın ve şekerli içeceklerden kaçının. Bol sıvı alımı, vücudun kolaya terlemesine ve nrmal vücut ısısını korumasına yardımcı olacaktır.
Egzersiz Saatlerinizi İyi Seçin
Günün en sıcak saatlerinde (Genel olarak 10.00 ile 17.00 arasında) egzersiz yapmayın.
Güneşte Park Edilmiş Araçlarda Durmayın
Park edilmiş araçlar içinde durmayın. Aynı şekilde çocuklarınızda araç içinde bırakmayın. Güneş altında park edilen arabanın sıcaklığı 10 dakikada 6 derece birden yükselebilir.
Serin ortamda bulunun
Evde ya da arabada klima yoksa nefes alabilen kıyafetler giyin. Doğrudan güneş alan yerden kaçının. Daha sık duş alabilirsiniz.
Güneşte Korunun
Şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü ile güneşe karşı kendinizi koruyun...
Koyu Renk Kıyafetler Giymeyin
Sıcak havalarda açık renkli, sentetik olmayan, ince yazlık kıyafetler tercih edin.
Hafif Yemekler Yiyin
Yazın daha hafif yemekler yiyin. Ağır yağda kızartılmış yemeklerden kaçının.
Kaynak: https://www.eatthis.com/3-ways-to-stay-cool-and-prevent-heat-stroke-this-summer/