Yiyecekleri mikrodalgada pişirmenin bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri de hızlı ve pratik olmasıdır.
Uzmanlar mikrodalgada mısır patlatmanın veya ılık kahvenizi yeniden ısıtmanın herhangi bir sağlık sorununa neden olmadığını söylüyor. Bunun yanında bazı yiyecekleri mikrodalgaya koymanın oldukça zararlı olduğu ve sağlığınızı tehlikeye soktuğu konusunda uyarıyor.
Mikrodalgaya koymamanız gereken yiyeceklere bir göz atalım.
Çiğ Et
Mikrodalga, çiğ et için uygun değildir. Aslında, çiğ eti mikrodalgada çözmeyi denemek bile, güvenli olmayan sıcaklık dalgalanmaları nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Brokoli
Brokolinizi pişirmek için mikrodalgaya koymayın. Yapılan bir araştırmada, mikrodalgada pişirilen brokolide, klorofilde % 16'lık bir azalmaya olurken, buharda pişirilmiş brokolide klorofil içeriği neredeyse hiç değişmedi. Bu da brokoli gibi sebzeleri pişirmek için buharda pişirmenin en iyi yöntem olduğunu gösteriyor.
Ekmek
Aslında, ekmeği mikrodalgaya koymak herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Fakat tadı mikrodalgaya ekmek koyduğunuzda, nişasta ve su moleküllerinin birbirine bağlanması sonucunda ekmek ıslak ıslak olur. Bu da istenmeyen bir durumdur.
Bütün Patates
Patatesi mikrodalgaya direk koymayın, kabuklarını soyarak pişirin. Aksi takdirde patates patlar.
Yumurta
Mikrodalgada haşlanmış yumurtayı pişirmeye veya yeniden ısıtmaya çalışıyorsanız aman dikkat! Kabuklu olsun olmasın haşlanmış yumurtalar basınç oluşturur ve mikrodalgada patlamaya neden olur.
İşlenmiş et
Salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini mikrodalgaya koymak, kolesterol oksidasyon ürünlerinin (COP) üretimini artırıyor. Bu da sadece kanserojen olmakla kalmayıp, aynı zamanda arteriyel plak oluşumuna da etki ediyor. Bu nedenle salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini mikrodalgaya koymayın.
Meyve
Mikrodalgaya koyulan herhangi bir meyve büyük patlamalara neden olabilir, aman dikkat!
Bunlarla birlikte mikrodalgada kese kağıdı, aliminyum folyo, köpük kaplar ve sıradan plastik saklama kaplarını kesinlikle kullanmayın.