Bilindiği gibi acı biber sofraların vazgeçilmezi. Öğütülerek baharat olarak kullanıldığı gibi direk tüketenlerin sayısı hiç de az değil! Bulgur pilavının yanına çok yakışıyor mesala:) Hatta turşuların içine bir tane koyun lezzet farkını görün.
Lezzeti tamam ama bizim konumuz o değil. Acı biberin kalbinizi yüksek kolesterolden yüksek tansiyondan ve kalp hastalığından nasıl koruduğunu inceleyeceğiz.
Tepeden tırnağa tüm kan dolaşımını hızlandıran ve pek çok faydası olan acı biberi bu kadar etkili yapan şey ne?
Kırmızı bibere acısını veren “Kapsaisin”’(capsaicin) adlı bir bileşen var. Kapsais ayrıca belirli ağrı türlerini hafifletme konusunda da oldukça üne sahip ve ağrı kesici olarak satılan bazı kremlerde de bulunuyor. Acı biber tüketildiğinde endorfin salgılanıyor ve endorfin de morfine benzer ağrı kesici etkisi yapıyor. Özellikle zona ve arterit ağrılarını dindiriyor. Antioksidan bakımından da zengin olan kapya biber, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizine yakalanma riskini azaltıyor. Sağlık üzerinde olumlu etkileri olan kırmızı biberin en dikkat cekici faydalarından biri de vücudun günlük ihtiyacı olan beta-karotenin tamamını ve C vitamininin 2 katını içermesi.
Evet uzmanlar yediklerimizin direk kalp sağlığını etkilediğini her fırsatta dile getiriyorlar. Bitkisel beslenmenin kalp hastalığı ve yüksek tansiyon açısından oldukça etkili olduğunu hep duyuyoruz. Bu konuda yapılan araştırmalar ne diyor gelin bakalım!
Journal of Agriculture and Food Chemistry'de yayınlanan makale bu konuda oldukça ilginç. Yapılan araştırmada farelere yüksek kolesterollü diyetler verildi. Daha sonra grubun birine kapsaisin içeren yiyecekler eklenip sonucu gözlemlendi. Araştırma sonucunda kapsaisin içeren yiyeceklerle beslenen grubun daha az kolesterol seviyelerine sahip olduğu ve buna bağlı olarak da arter duvarında daha az aterosklerotik plak olduğu gözlendi
Sonuç Olarak
Kapsais, kolesterolü, trigliseridleri ve trombosit agregasyonunu azaltarak kalbi korumaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücudun kan pıhtılarının oluşması için gerekli olan fibrini çözmesine sağlıyor. Dahası, yemeklerinde bolca acı biber kullanan ülkelerde daha az kalp krizi oranı görülüyor. Sindirime yardımcı olduğu, kilo vermeyi sağladığı, iltihabı azalttığı gibi faydalarına hiç değinmedik bile...