Tembellikte Çığır Açanlar! Artık Silkelenmenin Vakti Geldi En Üşengeç İnsanı Bile Bir Çırpıda Dize Getiren Tüyolar

Bu yazıda bahsi geçen maddeler sizde de varsa, maalesef sizde o kategoriye giriyorsunuz.. Eğer zaten biliyor ve çare arıyorsanız işiniz kolay. Ama kendinizi bu anlamda kabul etmiyorsanız işte o zaman öncelikle yapmanız gereken şey, durumu kabullenmek. Neden mi bahsediyoruz. Tabii ki tembellikten...


Tembellik kelimesi belki kulağımıza hoş gelmeyebilir. Kendimizi bu kategori ise hiç görmüyor olabiliriz. Oysa sürekli işleri erteleme, oyalanma gibi davranışların neticesinde yığınla yapılmamış işle karşılaşıyor, fakat yine de bu durumu her seferinde tekrar ediyorsak, işte gerçek! Bizde tembel kategorisinde değerlendiriliyoruz... 

İnsan kendisinde var olan olumsuz durumları sürekli manipüle etmek ister. Kişi belli bir olgunluğa erişmemişse, hatasını kabul etmek istemez, veya hatasını görmez. Eleştiri kabul etmez. Oysa kişinin kendisini geliştirmesinde ki en büyük basamak eksik yönlerini bularak, bunlara çözüm önerileri aramaktır.

Gelelim tembellik konusuna.

Belki kendinizi tembel olarak nitelendirmiyor olabilirsiniz fakat sürekli işleri erteleme, sorumlulukları yerine getirmek istememe ve bunun için de hep bir mazeret üretme halinde iseniz, üzgünüz! Sanırım sizde de tembellik var. Bunu net bir şekilde anlayabilmek için öncelikle tembel insanların özelliklerini tanıyalım.

✔️ Tembel insanlar gayri ciddidirler. Başkalarının aldıkları kararlar üzerinde bile küçümseyici bir tavırları vardır.

✔️ Bir anda çok büyük hedefler koyar, büyük yatırım yaparlar. ( Ders çalışacağım için, gidip masa sandalye takımı almalıyım gibi...)

✔️ Kendilerini kandırırlar. ( Bundan sonra şu kadar soru çözeceğim, şu kadar kitap okuyacağım vs)

✔️ Gaza gelirler. Bir anda bir şey duyar, hemen anında karar verirler fakat unutulmamalıdır ki; bir anda 4. Vitesle arabayı hareket ettirmek, hızla çarpmasına ve ani bir şekilde durmasına sebep olur.

✔️ Tembel insanlar başkalarını suçlarlar. Bir işte başaramadıkları zaman veya o işte hazırlık aşamasında çalışmadıklarında aldıkları sonuç karşısında, kendilerinin hatalarından, çalışmadıklarından kaynaklı olduğunu asla düşünmeyip, suçlayacak bir nesne, kimse bulurlar. Örneğin; sandalye rahat olsaydı bende rahat çalışırdım. Hep ses yaptığınız için çalışamadım. Vs vs.. bu suçlama örnekleri uzar gider.

✔️ Tembel insanlar kendilerini uyuştururlar. Çalışmak veya iş yapmak istemedikleri için, bu sorumluluktan kaçmak ve kendilerini uyuşturmak adına mutlaka bir bağımlılık gerçekleştirirler. Bu, genellikle sanal bir oyun bağımlılığı olabilir

✔️ Tembel insanlar mazeret üretirler.  Sorumluluk alamadıkları için sürekli mazeret üretirler. Elektrikler kesildi hocam diyen öğrenciyi hatırlayın.

Peki bu durumun çözümü var mı?

Hayatta hiç bir soru cevapsız, hiç bir problem çözümsüz değildir! Yeter ki arayalım, bulalım ve sonrasında uygulayalım...

Şimdi sizlere basamak basamak bu problemin cevabını  anlatacağız..

Hazırsanız başlayalım..

Ben de bu problemler var ve artık değişmek istiyorum diyorsanız, aşağıda sıralayacağımız maddeleri tek tek inceleyin...

Hazzı ertelemek

Ne demektir hazzı ertelemek? Neyi ertelersek, o şey büyür. Bu hem iyi anlamda, hem olumsuz anlamda geçerli bir kuraldır. Misal verecek olursak; canınız çay içmek istedi. Fakat ders çalışmak için kendinize bir saat belirlediniz. Eğer bu isteğinizi yani hazzınızı erteleyip, derse ara vermeden bir saat çalıştaysanız, sonrasında içeceğiniz çay emin olun daha da lezzetli gelecektir. Olumsuz açıdan ele aldığımızda ise, bu durum şu şekilde karşımıza çıkar. Yıkanması gereken bulaşıklar var. Erteledikçe fazlalaşır çünkü üst üste başka bulaşıklar olur ve yığılır. Ertelenen dersler birikir ve kocaman bir dağ olur karşımıza çıkar. Bu yüzden yapılması gereken işleri erteleme! Ama hazları ertele!


Plan yapmak

Plansız yaşamayın. Fakat listenizi gerekli gereksiz işlerle de doldurmayın. Az ve öz işler yazın. Fazlasıyla doldurulan program listelerinin yapılması uzun sürmez ve sonrasında bırakılır. Bu durum ise, kişiyi daha fazla tembelliğe iter.

Her işe küçük adımlarla başlamak

Eski alışkanlıklarınızı adım adım terk edebilmek için, önünüze koyduğunuz küçük adımlar size yardımcı olacaktır.

Bir dakika kuralını uygulamak

Nasıl mı? Gün içerisinde her hangi bir iş yaparken, sıkılsanız da, mutlaka ama mutlaka bir dakika boyunca elinizden bırakmayın. Sonrasında bu bir dakikaları yavaş yavaş artırın. O dakikalar boyunca elinizden bırakmayacağınız işler, zihninizin uzun süre iş yapmaya alışmasına sebep olacaktır. 

Son ve en önemli madde ise şu; konfor alanını terk etmek! 

Kişi konfor alanından ayrılmıyorsa, bu da tembellik etmesine sebep olabilir. Her ne kadar kişinin zoruna gitse de, rahat ettiği alandan çıkmak, insanı çalışmaya iter..

Unutmayalım. Bizim niyetlenip , tembelliğimize kurban ettiğimiz her işi birileri yaptı ve yol aldılar.. Tembelliği bırakıp yola koyulma vakti bizim için de çoktan geldi ve geçiyor...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri