Sevmeyeni Yok! Patatesi Bu Şekilde Tüketince Besin Değerini Koruyor! Aksi Takdirde Midede...

Özellikle kızartma deyince çocukların, yufka ekmek arası yaşlıların, akşam yemeğinde köftelerin vazgeçilmezi olan patates, nasıl tüketilmeli? Patatesin besin değerini nasıl koruyabiliriz? İşte detaylar...

Patates, ülkemizde hemen hemen bütün bölgelerde yetişir fakat en fazla yetiştiği bölge İç Anadolu’dur. Özellikle Niğde, Nevşehir gibi illerde yetiştirilen patatesi sevmeyen var mıdır?

Davet sofralarında köfteye eşlik eder, beş çayında salata olarak, kahvaltıda kızartma ve daha bir çok yemeği yapılarak tüketilen patates, çocuklarında en sevdiği yemek olarak karşımıza çıkar.

Kış gelince neredeyse çuvalla alıp bir kenarda stoklarımızda bulunan patates, evde hiç bir şey kalmasa bile yeter ki o olsun düşüncesi ile baş köşeyi alır. Çocukken biz henüz uykuda iken, annemizin kızarttığı patates kokusu ile gözlerimizi açmak, köy evinde nenelerimizin yufka ekmeğinin içine haşlayıp sardığı patatesi sevmeyen herhalde yoktur.

Midemiz, yediğimiz gıdaları sindirir ve vücut için faydaları olanları alırken, atıkları ise bağırsağa gönderir. Peki hayatımızın her alanında mutfakta baş tacı olan patatesin hangi durumlarda nasıl daha kolay hazmedildiğini hiç düşündünüz mü?

Mangalda pişirilen patatesler (mangal olması şart değil. Kuzine sobalarda veya fırında pişirilen, yani közlenmiş) midede 1 saat içerisinde hazmedilir.

Haşlanmış patatesler midede 4 saat içerisinde hazmedilir.

Maalesef kızartılmış patatesler ise 12 saat içerisinde yarısı sindirilirken, diğer yarısı sindirilmeden bağırsak yolu ile atılır.

Ayrıca cips olarak hazırlanmış patateste aynı şekilde, 12 saat boyunca sindirilmek için uğraşılır. Sonucunda ise yarı sindirilmemiş olarak atılır.

Peki patates yerken vitaminleri de hiç kaybolmasın diyorsanız ne yapmalısınız?

Genellikle patatesleri üzerine SU ekleyerek haşlarız. Fakat önce suyu kaynatıp, daha sonra patatesleri eklerseniz vitaminler kaybolmaz olduğu gibi kalır..

Patatesi zaten sık tüketiyoruz. Bu ayrıntılara da dikkat ederek tükettiğimizde hem vitamininden mahrum kalmamış, hem de midemize hazmı konusunda yardımcı olmuş oluruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri