Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu açıkladı: İşte faydalarıyla bir adım öne çıkan kuruyemişler

Biyoteknoloji ve mikrobiyoloji uzmanı, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu; kuruyemişlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kuruyemişlerin şifasından faydalanmak için onları nasıl tüketmeliyiz? Hangi kuruyemiş hangi hastalığa iyi gelir? İşte merak ettiğiniz detaylar...

Kuruyemişler, bitkisel yağlardan sonra en fazla sağlıklı yağ içeren besinler arasında yer alır.

Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu en faydalı kuruyemişleri açıkladığı programda; kavrulmamış ya da çok az kavrulmuş kuruyemişleri yiyerek kuruyemişlerin faydalarından en iyi şekilde istifade edilebileceğini söyledi. Bununla birlikte avuç avuç tüketmekten kaçınılmasını ve herşeyde olduğu gibi bunda da ölçülü olmanın öneminden bahsetti.

Peki neden çiğ kuruyemiş tüketmeliyiz, bu konuda uzmanlar ne diyor?

Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek'in Hürriyet'teki açıklaması oldukça dikkat çekici. Sayın Bölek, kavurma işleminin kuru yemişlerin içerdiği değerli yağların trans yağlara dönüşmesine neden olduğunu belirterek, kuru yemişlerin çiğ tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bu konuda daha detaylı bilgi için "Kuruyemişleri çiğ mi kavrulmuş mu tüketmeliyiz" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Uzmanlar kuruyemişlerin çiğ tüketilmesi ve miktarının abartılmaması konusunda hem fikirler. Peki faydalarıyla öne çıkan kuruyemişler neler gelin hep birlikte inceleyelim.

CEVİZ

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan ceviz, içerisindeki doymamış yağ asitleri sayesinde beyin gelişimine katkıda bulunur. Araştırmalar, kalp dostu cevizin,alterlerdeki itihaplanmayı ve oksidasyonu azaltmada zeytinyağı kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte ceviz; kemik gelişimine, zihin yorgunluğuna, kasların gevşemesine, zeka gelişimine, kolesterole, hafıza gelişimine, alzheimera karşıda güçlü bir silah. Faydaları saymakla bitmeyen cevizin kalorisinin yüksek olduğunu da unutmamakta fayda var.


ANTEP FISTIĞI

Antep fıstığı, zengin lif içeriğiyle bir adım öne çıkan kuruyemişlerdendir. Bu sayede hazımsızlığı önler, bağırsak florasını korur ve sindirime iyi gelir. Saraçoğlu, trombosit eksikliği durumunda antep fıstığının tüketilmesini şiddetle öneriyor ve her gün 10-15 adet öğleden önce, 10-15 adet öğleden sonra tüketerek trombositin hızla yükseleceğini vurguluyor.


BADEM

Badem, protein açısından zengin bir alternatif arayanlar için mükemmel bir atıştırmalıktır. Tekli doymamış yağlar içeren badem, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve E vitamini açısından zengindir. İçeriğindeki E vitamini ile güçlü bir antioksidan kaynağı olan badem, özellikle saç, tırnak ve cilt sağlığı için faydalıdır. İyi bir folik asit kaynağı olduğu için hamileler için sıkça önerilir. Bununla birlkte bademde bol miktarda bulunan magnezyum kalp krizi önlemeye yardımcı olur ve kalp hastalıkları riskini azaltır.


KABAK ÇEKİRDEĞİ

Saraçoğlu, iyi huylu prostat büyümesine karşı her gün bir avuç sabah, bir avuç öğlen bir avuç akşam kabak çekirdeği tüketimesini öneriyor. Doğal haliyle tüketilen kabak çekirdeğinin hemen idrar yapmada etkisini hissedeceğinizi vurguluyor.


FINDIK

Fındık, linoelik asitler, vitaminler, proteinler, karbonhidratlar ve özellikle amino asitler bakımından zengin bir kuruyemiştir. İyi bir magnezyum kaynağı olmasıyla öne çıkan fındık; bağışıklık sistemini güçlendirmekten sinir sistemine iyi gelmesine, tok tutmaktan kalp sağlığına sayısız faydalara sahip.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri