Koronavirüs hastası iseniz karantina sürecinde bağışıklık sisteminizi her zamankinden daha da güçlü tutmanız gerekiyor.
ÖZELLİKLE BU DÖNEMDE;
- Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri beslenmenize dahil edin.
- Kavrulmamış badem, ceviz, fındık yiyin.
- İçinde bulunduğumuz kış aylarında kuru bamya, kuru patlıcan, kuru domates tüketin.
- Muz, ananas, portakal, ayva, nar, avokado gibi mevsim meyvelerini tüketin.
- Probiyotikleri ihmal etmeyin.
- Haftada iki kez mevsim balığı tüketin.
- Lifli gıdaları tercih edin.
- Yeterli miktarda su için.
- Haftada 3 kez kurubaklagil tüketin. (Barbunya, kuru fasülye, nohut, yeşil mercimek, maş fasülyesi)
- Kaliteli protein alın.
- Yemeklerinize limon sıkın.
- Zencefil, zerdeçal, karabiber, kimyon, sumak, sarımsak, soğanı mutfağınızdan eksik etmeyin.
- Ev yağımı kefir, yoğurt , sirke, turşu gibi fermente gıdalar tüketin.
- Zeytinyağı kullanın. Trans yağlardan, katı gıdalardan uzak durun.
- Adaçayı, ihlamur, ekinezya içebilirsiniz.
- Doktorunuza danışarak takviye alabilirsiniz.( Özellikle bu dönemde D vitamini, C vitamini , A vitamini, Çinko çok önemli)
BUNLARDAN UZAK DURUN
- Beyaz unu ile yapılmış hiç bir hamur işini tüketmeyin.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durun.
- Aşırı tuz içeren yiyeceklerden kaçının.
- Hazır cips, krema, mayonez, helva, hazır et suları, patlamış mısır tüketmeyin.
- Alkol, gazlı içeçekler, hazır meyve suları, hatta kahve içmeyin
- Rafine şekerden uzak durun.
- Yağlı et yemeyin.
- Fast food tarzı yiyecekler tüketmeyin. Ev yapımı yemekler yiyin.
- Şerbetli tatlılar emeyin.
- Ağır yemeklerden kaçının.