Kefir, inek, keçi veya koyunun sütünden yapılan fermente bir içecektir.
Kefir kelimesi, Türkçe'de "iyi hissetmek" anlamına gelen "keyif" kelimesinden türemiştir. Tarihçiler, kefirin yüzyıllar önce Doğu Avrupa'daki Kafkas Dağları'nda günümüz Türkiye'sine yakın bir yerde ortaya çıktığına inanıyor.
Kefir de yoğurt gibi ekşi bir tada sahiptir ve bir fermantasyon süreci ile oluşur. Ancak kefir, yoğurdan daha sıvıdır ve farklı türlerde faydalı bakteri içerir.
Kefir iyi bir C vitamini, kalsiyum, K vitamini, folat, fosfor, magnezyum kaynağıdır.
Kefirin Sağlık Faydaları
Kabızlık Giderici
Kefirdeki probiyotiklerin ve mayanın, diğer sağlık yararlarının yanı sıra, bağırsaktaki sağlıklı bakteri dengesini iyileştirdiği ve kabızlık gibi şikayetlere iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sindirim Desteği
Uzmanlara göre kefir, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip ve vücuda yiyecekleri sindirim sistemi boyunca hareket ettiren süreçlerde yardımcı olan temel bir amino asit olan triptofan içeriyor.
Kalp Sağlığına Faydaları
Kefir gibi fermente gıdalardaki "iyi" bakterilerin kalp sağlığına faydalı olduğu pek çok araştırmayla kanıtlanmıştır.
Düşük Kolesterol
Kefir, yoğurt, lahana turşusu ve kimchi gibi fermente gıdalar, kolesterol seviyenizi düşürebilecek yüksek konsantrasyonlarda bakteriyel probiyotikler içerir.
Kilo Vermeye Yardımcı
Yapılan bir araştırma, kefirde bulunan probiyotikleri tüketen gastrik bypass hastalarının, probiyotik almayan hastalara göre daha hızlı kilo verdiğini ortaya koydu . Bilim adamları kilo kaybı ve probiyotikler arasındaki bağlantıyı araştırmaya devam ediyor.
HATIRLATMA
Probiyotik içeren yiyecek ve içecekleri ilk kez tüketiyorsanız gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz.
Kefiri sade ya da meyveli tüketebilirsiniz. Meyve aromalı olanlarda şeker içeriğine dikkat edin. Tabiki en güzeli kefiri evde yapmak! En kısa sürede ev yapımı kefir tarifini de paylaşacağız.
Kaynak: Webmd