Neden olduğunu anlamadığımız karından gelen gurultu sesi, kendi kendine dursun diye beklerken, bir yandan da etrafı kolaçan eder ve kimler duyuyor diye bakınırız. Peki sık sık yaşandığında kişiyi zor durumda bırakan bu karın gurultusu neyin habercisidir?
Karın gurultusu; kalın bağırsakta gaz birikmesinden oluşan bir durumdur. Esasen bu durum karından değil, mideden gelen bir sestir. Yemek esnasında yuttuğumuz hava sonucunda midemizde gaz oluşur. Bu durum guruldamaya sebep olur.
KARIN GURULDAMASI SADECE AÇLIKTAN KAYNAKLANMAZ
Bazı zamanlar açken, bazen de boşaltımı geciktirdiğimizde de ortaya çıkan karın gurultusuna zaman zaman kramplarda eşlik eder. Toplumda açken ortaya çıktığı düşünülen karın guruldaması, aç tok fark etmeksizin kendini gösterebilir. Mideye giren besinler sindirilmeye başlandığında, hava ile karışırsa mide de oluşan patlamalar sesler çıkarmaya başlar. Bu sesler ise dışarıdan karın gurultusu olarak duyulur.
Hızlı sindirilen besinlerde birçok zaman karın guruldamasına sebep olmaktadır. Özellikle asitli içeceklerin içerisinde bulunan zararlı asitler, midede baloncuk miktarını artırır. Süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişilerin de sıklıkla yaşadığı karın guruldamasının sebebi; midenin laktoz maddesine karşı aşırı duyarlı olması ve yorulmasıdır.
PEKİ KARIN GURULDAMASI ÖNLENEBİLİR Mİ?
Rahatsız edici boyutta bir karın guruldaması yaşıyorsanız; yapmanız gerekenler başlıca şunlardır:
✔️ Asitli içeceklerden kaçınmalısınız.
✔️ Katı gıdaları iyice çiğnemeli, midenin işini böylelikle kolaylaştırmalısınız.
✔️ Yemeklerden en az iki saat sonra çay-kahve alımına başlayarak mideyi dinlendirebilirsiniz.
✔️ Yemek yerken konuşmak veya derin iç çekmek yemekle birlikte hava alınmasına sebep olur. Bu da bağırsaklarda biriken gazın gurultu olarak ortaya çıkmasını sağladığı için, yemek yerken çok fazla konuşmamalı ve acele etmeden yemelisiniz.
✔️ Karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
✔️Acıkmadan yememeli, doymadan yemeye son vermelisiniz.
KARIN GURULDAMASINA HANGİ BİTKİLER İYİ GELMEKTEDİR?
✔️ Gün içerisinde içilen limonlu su mideyi rahatlatır ve karın guruldamasının önüne geçer.
✔️ Sabahın erken saatlerinde, özellikle kahvaltıdan sonra içilen yeşil çay mideyi rahatlatacaktır.
✔️ Zencefil çayı da mide gazını önleyerek guruldamayı önler.
KARIN GURULTUSU İÇİN ZENCEFİL ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
İki adet zencefilin dış kabuğunu soyun. Bir buçuk su bardağından iki parmak eksik su ile 10 dakika kaynatın. Daha sonra altını kapatarak demlenmeye bırakın. Ilık bir şekilde yudum yudum içebilirsiniz.
Tüm tedbirleri aldıktan sonra, halen rahatsız edici bir karın gurultusu yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.