Ne yediğiniz; kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinizi büyük oranda etkiler. Araştırmalar, kanserin beslenme ile büyük ölçüde etkili olduğunu gösteriyor. Peki kanserle savaşan besinler nelerdir?
BROKOLİ
Brokolinin içerisindeki sülforafan bileşeni, onu kansere karşı süper gıda yapar. Yapılan pek çok araştırma düzenli olarak tüketilen sülforafanın kanser riskini azalttığını göstermiştir. Bu nedenle uzmanlar haftada bir kaç öğün brokoli tüketilmesini önermektedir.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı, en sağlıklı yağlardandır. Yapılan araştırmalar zeytinyağı tüketiminin kansere karşı koruma sağladığını göstermektedir. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay her daim zeytinyağı ile ilgili açıklamaları dikat çekiyor. Canan Karatay "Zeytin altından çok çok daha kıymetlidir. Zeytin meyvesinin suyu olan zeytinyağı kullanımı artarsa hastalıkları önler, hiç bir hastalık kalmaz" şeklinde zeytinyağının önemini vurguluyor. Siz de zeytinyağını sofralarınızdan eksik etmeyin.
TARÇIN
Tarçın, kan şekerini düşürme, iltihabı azaltma, kilo verme gibi pek çok faydasıyla biliniyor. Yapılan pek çok araştırma, tarçının kanser hücrelerinin yayılmasını da önlediğini bulmuştur. Uzmanlar günde 1 çay kaşığı tarçın tüketerek pek çok hastalığa karşı koruma sağlanabileceğini söylüyor.
HAVUÇ
Betakaroten zengini havuç; akciğer, prostat, yemek borusu ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi ile de biliniyor. Gazetevatan'da yer alan habere göre; Patoloji ve fitoterapi (bitkisel tedavi) uzmanı Dr.Elif Güveloğlu konuyla ilgili siyah havuçun ilaçlarda hammadde olarak kullanıldığını, siyah havucun bir çok kanser hücresini baskıladığını, üremesini engellediğini dile getiriyor ve pancar ile havucu birlikte sıkıp içmeyi öneriyor.
SARIMSAK
Doğal antibiyotik olan sarımsak, alternatif tıpta sıklıkla kullanılan besinlerdendir. Araştırmalara göre; sarımsağın içerisindeki allisin adlı aktif bileşen kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.
KURUYEMİŞ
Yapılan araştırmalar, düzenli kuruyemiş tüketen kişilerin kansere yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Özellikle badem, kaju gibi kuruyemişler, hem besleyici hem doyurucu olup diyette de sıkça tercih edilir. Tabiki tüketirken kuruyemişlerin kalorili olduğunu ve dengeli tüketmek gerektiğini unutmayın.
ZERDEÇAL
Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile anti-inflamatuar, antioksidan ve hatta antikanser etkileri olan sahip önemli bir baharattır. Araştırmalar kurkumin'in kanserli hücrelerin büyümesini engellediğini, yayılmasını azalttığını göstermektedir.
KETEN TOHUMU
Keten tohumu, yüksek lif oranı ve içerdiği sağlıklı yağlarla son zamanların gözde besinlerindendir. Araştırmalar, keten tohumunun kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını azalttığığını göstermektedir. Uzmanlar her gün bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketilmesini önermektedir.
BALIK
Araştırmalar her hafta 2 öğün balık tüketiminin kanser riskini azalttığını göstermektedir. D vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi önemli besinler açısından zengin olan somon, uskumru ve hamsi gibi yağlı balıkları tüketmeye özen gösterin.