Şeker hastası olan kişinin vücudu ya yeterince insülin üretemez ya da insülini doğru kullanamaz. Bu nedenle kanda glikoz birikir. Yüksek kan şekeri seviyeleri, yorgunluktan kalp hastalığına kadar çeşitli semptomplara neden olur.
Kan şekerini kontrol etmenin en temel yolu hepimizin bildiği gibisağlıklı beslenmekten geçiyor.
Gelin kan şekerini dengeleyen yiyecekleri inceleyelim.
1. Yulaf ezmesi
Yulaf, glisemik kontrolün korunmasına yardımcı olan B-glukanlar içerir.
Glisemik indexi düşük olan yulaf, kan şekerinin ani yükselmelerini ve düşmelerine engel olur.
2. Fındık
Fındık protein içeren ve faydalı yağlar içeren kuruyemişlerdendir. Uzmanlar her gün düzenli fındık yemenin kan şekerini dengede tuttuğunu söylüyor.
3. Baklagiller
Baklagiller yüksek lif içerikleri ile sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Uzmanlar haftada minimum 2 kez düzenli olarak baklagil tüketilmesini öneriyor.
Sağlıklı beslenmek, uzun süre tok kalmak, düşük karbonhidrat ile beslenmek istiyorsanız, baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin.
4. Sarımsak
Sarımsak kan şekerini düşüren ve pankreastan insülin salınımını artıran önemi besinlerden biridir. Uzmanlar şeker hastalarınn günde 3 diş sarımsak tüketmelerini öneriyor.
5. Yoğurt
Yoğurt, en sağlıklı besinlerden. Uzmanlar her gün düzenli yoğurt tüketilmesini öneriyor. Yoğurt aynı zamanda içeriğindeki kalsiyum ve lif sayesinde, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Kalsiyum içeriği ile de bilinen yoğurt, özellikle Tip 2 diyabet hastalarının düzenli olarak tüketmesi gereken besinlerdir.
Kan şekerini düşürmenin diğer yolları
- Bol miktarda su için
- Düzenli egzersiz yapın.Beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite de insülin düzeyini dengede tutmaya yardımcı olur. Asansör yerine merdiven kullanın, bisiklete binin, bunları yapamıyorsanız yemeklerden sonra yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
- Küçük porsiyonları daha sık yemek yiyin.
- Öğün atlamayın.
- Stresten uzak durun.
- İdeal kiloda ulaşmaya çalışın, gerekirse kilo verin.
- Sebzenin yanında yoğurt, etin yanında salata yiyin.
- Lif ağırlıklı beslenin.
- Meyveyi ceviz ya da sütle tüketin.
- Tok karnına tatlı yemeyin. Yemekten 2-3 saat sonra tatlı yiyin.