Hicri takvim, Peygamber Efendimiz ve ashabının Mekke’den Medine’ye hicret ettiği zaman başlamıştır. Hicret, Müslümanların hayatında son derece önemli bir zaman dilimidir. Allah için hicret etmek, Allah’ın katında son derece mükafatı büyük bir ameliyyedir. Çünkü kişi, Allah için bir çok şeyden vazgeçmiştir. Peki hicret etmek yalnızca bir yerden başka bir yere göç etmek midir?
Elbette hayır. Hicret, gıybet edilen yerden Allah için uzaklaşmakta, adaletin olmadığı yerde aleyhimize bile olsa mazlumun yanında olmakta, hak yemekten zerre dahi olsa hak yememeye, haram dan helale doğru geçiş yapmaya, nefsin arzu ettiklerinden Allah için vazgeçmektedir aynı zamanda. Kimi zaman uykudan namaza kalkmaktır hicret, kimi zaman yemekten vazgeçip oruç tutmaktır. Hicret, hayatın her anında bir mümin için hep vardır
Hicri senenin bitip, yeni bir seneye başlamakta kişinin kendini muhasebe etmesi için çok önemlidir. Bir seneyi nasıl geçirdiğini, kâr ve zararını hesap ederek, ömürden giden bir yıl içerisinde yaptığı hatalar için Allah’tan af dileyerek geçirmesi gereken zamanlardır. Bunun yanında bizlerinde yeni bir hicri yıla girdiğimiz bu günlerde neler yapabilir, nasıl ibadetler edebiliriz sizler için araştırdık.
✔️ Öncelikle geçen bir yıl için, bilerek veya bilmeyerek ettiğimiz hatalar için tevbe etmeliyiz
✔️ Rabbimizden af istemek ve günahlardan uzaklaşmak için yardım dilemeliyiz.
✔️ Yeni gelen yılda sağlık mutluluk huzur, bilinçli kulluk ve bütün kötülüklerden korunmak üzere Allah'ın hafız ismi ile bizleri korumasını dilemeliyiz
✔️ Ayrıca Efendimiz as in okuduğu şu duayı okumalıyız
Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki: “Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü[ya’nî hicrî yılbaşında], aşağıdaki duayı 3 defa okursa, Allahü teala o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belalardan emîn kılar.”
Bu dua ise şu şekildedir:
"Elhamdülillâhi Rabbilâlemîn. Vessâlatü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîm. El-hayyül kerîm. El-hannânül mennân ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke fîhel’ısmete minesseytânirracîm. Vel’avne alâ hâzihinnefsil’emmâreti bissûi vel-iştigâle bimâ yukarribunî ileyke yâ zel’celâli vel’ikrâm. Bi rahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn."
Anlamı:
Bütün hamdler alemlerin Rabbi olan Allah-ü Teala’ya mahsustur. Salat ve selam bizim efendimiz olan Muhammed (SAV)’in alinin ashabinin ve cümlesinin üzerine olsun. Kendinden evvel hiçbir varlik olmayan. Varligi, Hayati, Kullarina Keremi Ziyade-merhameti, nimetleri, bagislamasi sonsuz ve devamli olan yalniz sensin Allah’im. Iste bu yeni yildir ki: Bu yil boyunca huzurundan kovulmus seytandan korumani ve daima kötülügü emreden nefsime galib olmam için yardimini ve beni sana yaklastiran islerle mesgul olmami senden dilerim ey Celal ve ıkram sahibi Allah’ım. Ey merhametlilerin en merhametlisi rahmetinle Allah’ü Teala efendimiz ve Nebimiz olan Muhammed (s.a.v)’e, aline, ashabina, ehli beytine ve cümlesine salat ve selam etsin.
Hicri yılbaşı ne zaman?
9 Ağustos 2021 pazartesi hicri yılbaşının başladığı, Muharrem ayının ilk günüdür.