Melbourne'deki Monash Üniversitesi tarafından yürütülen bu araştırmaya göre, klasik aspirinin içerisinde bulunan düşük doz asetilsalisilik asidin günlük alımı, yaşlı bireylerde tip 2 diyabet riskini azaltmada faydalı olabilir.
Araştırma, Ekim ayının başında Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği'nin kongresinde sunulacak ve 65 yaş üstü 16.000'den fazla katılımcının yer aldığı bir çalışmanın sonucudur. Katılımcıların yarısı, diyabeti önlemek amacıyla günde 100 miligram aspirin tablet alırken, diğer yarısı plasebo aldı.
Yaklaşık dört buçuk yıl sonra, ilacı alan grup içerisindeki diyabet vakaları plasebo grubuna göre %15 daha az görüldü, aynı zamanda açlık kan şekeri seviyeleri de daha düşük çıktı. Araştırmacılar, bu faydaların aspirinin anti-enflamatuar özellikleriyle ilişkili olabileceğini düşünmektedirler.
Araştırma, günlük aspirin alımının ölüm oranları üzerindeki etkisini de inceleyen bir parçasıdır. Araştırmanın ilk imzacısı Sophia Zoungas'a göre, sonuçlar "aspirinin sağlıklı, bağımsız yaşam süresini uzatmadığını, ancak özellikle gastrointestinal sistemde artan kanama riskiyle ilişkilendirildiğini gösterdi."
Bu nedenle, "başlıca kılavuzlar artık yaşlı bireylerin sadece tıbbi bir sebep, örneğin kalp krizi sonrası gibi, olduğunda günlük aspirin almasını önermektedir." Dolayısıyla, bu yeni çalışma sonuçları daha fazla araştırmayı hak ediyor, ancak "şu anda yaşlılara yönelik aspirin kullanımıyla ilgili klinik tavsiyeyi değiştirmemektedir."
Ayrıca, günlük aspirin alımının diyabetle ilişkili riskleri nasıl azaltabileceği ve bu tür bir tedavinin kimler için uygun olabileceği gibi daha fazla ayrıntı gerekmektedir.